Americký vnitrostátní trh zažívá rychlý růst. Britský trh plánuje skokový nárůst od 17. května. Výhled kontinentální Evropy se zhoršuje.

  • 24.03.2021 08:00

Letecká doprava v USA zažívá nejlepší období od začátku krize. Statistiky TSA ukazují, že od 11. března bylo na amerických letištích odbaveno každý den přes milion cestujících, přičemž 21. března překročil počet odbavených cestujících 1,5 milionu. Únor přitom zaznamenal pouhých pět dní, kdy provoz překročil milion cestujících za den. Letecké společnosti věří, že v období silného provozu okolo Dne nezávislosti 4. července přepraví více cestujících, než ve stejném období roku 2019. To potvrzují rychle rostoucí rezervace.

Naopak neradostný zůstává výhled na mezikontinentálních linkách, a to zejména transatlantických. Třetí vlna koronaviru v kontinentální Evropě a přísné restrikce v cestování zhatily výhled na růst transatlantického provozu.

Evropské letecké společnosti odepisují Velikonoce. Lockdown vyhlásila Paříž, Itálie přistoupila k dalším restrikcím, Německo obrátilo a místo předpokládaného rozvolnění prodloužilo restrikce do 18. dubna. Merkelová vyzývá, aby Němci necestovali do zahraničí a zůstali doma. Výhled na cestovní ruch v létě je pro země EU nyní pesimističtější, než se zdálo počátkem roku.

Evropská komise slibuje, že do 14. července dosáhne EU imunity. Uvedl to v neděli evropský komisař pro jednotný trh Thierry Breton. Prozatím Komise uváděla, že 70% proočkovanosti bude dosaženo koncem léta. Příliš pozdě pro letní cestovní ruch. Breton ve svém vyjádření nesdělil, kolik obyvatel EU bude mít očkování ukončeno před letní sezónou. OAG odhaduje, že do začátku léta bude v EU očkováno 30 % populace.

Nejmenší riziko hrozí vnitrostátním letům, proto se společnosti jako Ryanair a WizzAir vrhají na velké vnitrostátní trhy EU, jako je např. Itálie.

Středomořské státy spoléhají na „koridory“ s Velkou Británií, která by chtěla cestování uvolnit po 17. květnu. Kromě tradičních dopravců proto v Británii poprvé v historii zřizují své báze Eurowings. Mimořádný význam britského trhu pro středomořské země ilustruje Španělsko, kde britští turisté v roce 2019 představovali takřka 30 % všech přilétajících turistů. Rekordním byl 17. srpen 2019, kdy bylo z Británie do Španělska podle OAG vypraveno 1098 pravidelných letů (obr. 2). Impozantní skokový nárůst provozu z Británie plánují největší dopravci počínaje 17. květnem (obr. 3).

Váhání a nejistota leteckých cestujících je patrná na vývoji rezervací v zemích EU, které na letní sezónu stále zůstávají nízké. To je z hlediska plánování kapacit noční můra leteckých společností. Některé společnosti proto nabízí cestujícím změnu letenek bez poplatků, ale i tato nabídka má pro zákazníky svá úskalí. (Obr.: cardsfortravel.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace