Austrian zahajuje další kolo restrukturalizace. Swiss vypověděl kolektivní smlouvu s odborovou organizací pilotů.

  • 09.02.2021 13:00

Austrian Airlines

Nižší než plánovaný objem provozu nutí Austrian Airlines přistoupit k dalšímu kroku v restrukturalizaci. Společnost původně plánovala, že během zimy dosáhne 50 % předkrizového provozu. Realita je však na úrovni asi 15 % a společnost se tomu musí přizpůsobit.

CEO společnosti Alexis von Hoensbroech ujistil, že díky státní pomoci ve výši 600 milionů eur má Austrian sice dostatečné rezervy, avšak druhá vlna koronaviru přinesla vyšší čerpání rezerv, než se plánovalo. Společnost proto přistupuje k dalšímu krácení nákladů, aby do letní sezóny vstoupila v silné finanční pozici. To zahrnuje další propouštění, a to zejména pracovníků se zkráceným pracovním úvazkem.

Součástí opatření je kromě snižování nákladů také rozšíření aktivit v oblasti nákladní letecké dopravy. Firma odstranila sedačky z jednoho ze svých Boeingů 777, který nyní zajišťuje nákladní dopravu. Počet letadel flotily se podle původních plánů flotily sníží z 80 na 60, do konce roku budou vyřazena 3 letadla Boeing 767 (tj. polovina letadel tohoto typu). Do konce března vyřadí Austrian zbývajících osm letadel De Havilland Dash 8-400 a postupně vyřazuje sedm letadel Airbus A319.

Společnost věří, že z krize vyjde sice s menší, zato však efektivnější flotilou. Za prvních devět měsíců loňského roku hospodařila firma se ztrátou 341 milionů eur (ve srovnání se 17 miliony eur zisku ve stejném období roku 2019).

Swiss

Také další společnost skupiny Lufthansa, Swiss, musí dále zefektivnit svůj provoz. Společnosti se však nepodařilo vyjednat s odborovou organizací pilotů Aeropers nové podmínky pro krizové období. Swiss proto kolektivní smlouvu vypověděl, a to k 31. březnu 2022.

Management společnosti oznámil, že obory nebyly připraveny udělat nezbytné ústupky. Vzhledem k nízkému provozu má Swiss, stejně jako většina jiných aerolinek značný nadbytek pilotů a společnost potřebuje větší flexibilitu v oblasti zaměstnanosti.  

Za prvních devět měsíců loňského roku hospodařila společnost se ztrátou 400 milionů švýcarských franků. Navíc bude muset v dohledné době začít splácet státní pomoc v celkové výši 1,5 miliardy švýcarských franků.

Odbory Aeropers s úpravou kolektivní smlouvy nesouhlasily. (Foto: Swiss, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace