Evropská komise přezkoumá rakouský plán na stanovení minimální ceny letenek

  • 06.02.2021 08:30

Evropská komise vyjádřila znepokojení nad plánem Rakouska stanovit minimální cenu letenek 40 eur. Od Rakouska si proto vyžádala podrobné informace k záměru, který může být porušením regulace služeb na jednotném trhu EU. Regulace přijatá v roce 2008 totiž dává aerolinkám právo stanovit ceny svobodně. Informaci přineslo zpravodajství Reuters.

V červnu 2020 Rakousko oznámilo plán stanovit minimální cenu letenky 40 eur. Opatření sice bylo odůvodněno potřebou ochrany životního prostředí, avšak všeobecně se soudí, že ve skutečnosti má bránit nízkonákladovým společnostem konkurovat cenou domácímu provozovateli. Nízkonákladové společnosti typicky dosahují vyšších výnosů nikoliv cenou letenky, ale prodejem doplňkových služeb.

Evropská komise potvrdila, že prosazuje „zelenou“ dopravu, která je v souladu s pravidly fungování jednotného trhu. (Foto: Austrianwings.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Peter Pšenica (...91.49...)
06.02.2021 11:55

Typický príklad "ochrany životného prostredia" zo strany Austrian Airlines: letenka VIE-BRU-VIE (kde lieta len Austrian a Brussels, čiže vlastne iba jedna firma) ak sa letí v ten istý deň alebo na druhý deň späť - cca 650 EUR; letenka VIE-CDG-VIE (kde je konkurenčný boj viacerých spoločností) za rovnakých podmienok s dobou letu ešte o kúsok dlhšou - pred krízou bežne cca 150-250 EUR... Heslo "ekológia" je skutočne spásonosné...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace