Heathrow: Terminál 4 zůstane uzavřen do konce roku 2021

  • 14.12.2020 17:00

V listopadu dosáhl meziroční pokles počtu odbavených cestujících na letišti Heathrow 88 %, odbaveno bylo pouze 747 tisíc cestujících. To je výrazný propad ve srovnání s říjnem, kdy bylo odbaveno 1,24 milionu cestujících. Výsledky reflektují částečný lockdown ve Velké Británii. 

Během prvních 11 měsíců letošního roku odbavilo letiště Heathrow 21 milionů cestujících, což je propad o 72 % proti stejnému období loňského roku.

Výhled Heathrow na rok 2021 vedl management k rozhodnutí prodloužit uzavření Terminálu 4 do konce roku 2021. Terminál byl uzavřen letos v květnu.

V listopadu se vzhledem ke druhé vlně epidemie evropským letištím výrazně nedařilo. Frankfurt obsloužil 656 tisíc cestujících, což je meziroční pokles o 87 %, od počátku roku pokles činí 72,8 %. Vídeň ohlásila -92,4 %, letiště skupiny Wien Group (Vídeň, Malta, Košice) poklesla o 92,3 %; za 11 měsíců letošního roku je pokles o 74 %. Zřejmě nejvíce poklesla Lublaň, a to o 95 %. Naopak (relativně) dobré výsledky vykázala Antalya (-61,7 %) nebo Petrohrad (-40,2 %). Letiště Praha v době psaní příspěvku listopadové výsledky zatím nepublikovalo, avšak lze předpokládat, že půjde s trendem.

Letiště Heathrow zároveň apeluje na vládu, aby upustila od přirážek uvalených na obchodní cestující a turisty. „Rok 2021 by měl být pro Británii rokem ekonomického zotavení“, prohlásil šéf letiště John Holland-Kaye a pokračoval, že „stávající rozhodnutí, jako je přirážka pro turisty, může být posledním hřebíkem do rakve potácejícího se podnikání restaurací, hotelů a divadel, které jsou závislé na cestovním ruchu a postihnou také retail.“.

Jen malou úlevu přinesou nová pravidla, která zkracují karanténu pro přijíždějící do Británie ze 14 dní o 4 dny (počínaje 14. prosincem a platí retroaktivně). (Foto: Heathrow, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace