Evropský regulátor zahájí veřejnou diskusi k návrhu recertifikace Boeingů 737 MAX

  • 25.11.2020 08:00

Poté, co byla 18. listopadu udělena certifikace Boeingu 737 MAX americkým regulátorem FAA, se k podobnému kroku připravuje i evropský regulátor EASA. Tento týden EASA plánuje vydat návrh direktivy k recertifikaci, který má veřejnost možnost po dobu 30 dní připomínkovat. Úřad následně zapracuje případné připomínky do svého rozhodnutí.

Šéf agentury EASA Patrick Ky v sobotu vyjádřil přesvědčení, že po navržených změnách je letadlo bezpečné pro provoz. Ujistil, že EASA analyzuje bezpečnost letadla naprosto nezávisle, provádí vlastní testy, a to včetně testů letových. Po fiasku FAA s původní certifikací Boeingů 737 MAX nyní EASA výrazně posílila své pozice a řada světových regulátorů vyčkává s rozhodnutím certifikovat 737 právě na rozhodnutí EASA.

Po schválení letadel do provozu budou dopravci muset na letadlech provést požadované úpravy a piloti absolvují školení na simulátorech. Návrat modelu 737 MAX na evropské linky si tedy ještě vyžádá nějaký čas. S významnějším nasazením lze zřejmě počítat až pro hlavní sezónu.

Největšími provozovateli MAXů v Evropě jsou Norwegian a TUI. Obě společnosti však nyní provozují pouze zlomek svých leteckých parků. Norwegian má ve svém leteckém parku 92 Boeingů 737, z čehož 18 letadel jsou verze 737 MAX. Dnes však společnost s celkovým parkem 128 letadel používá všeho všudy jen šest z nich. Objednávky na zbývajících 92 Boeingů 737 MAX společnost letos zrušila. Skupina TUI má ve svém parku čítajícím 136 letadel celkem 15 Boeingů 737 MAX, celková objednávka je na 60 letadel 737 MAX.

Nejvíce evropských objednávek na Boeing 737-8200 (označován také jako 737 MAX 200) má Ryanair se 135 pevnými objednávkami a 75 opcemi. Tato verze Boeingu však zatím nebyla certifikována. (Foto: cnet.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace