Rýsuje se možnost zestátnění Norwegian Air

  • 04.10.2020 08:30

Podle informací z různých zdrojů diskutuje Norwegian Air s norskou vládou možnost zestátnění. Finanční situace společnosti je katastrofická a generální ředitel o špatném výhledu na přežití informoval věřitele. Norwegian za první pololetí 2020 zečtyřnásobil své ztráty (proti stejnému období loňského roku) na 515 milionů eur. Bez výrazné vnější pomoci jsou šance společnost na přežití zimy zanedbatelné a zestátnění je tak zřejmě jedinou alternativou k bankrotu.

K zestátnění letecké společnosti letos již přistoupila Itálie, která zestátnila Alitalii. Lotyšsko letos zvýšilo svůj podíl ve společnosti airBaltic na 96,14 %. Kromě těchto příkladů zůstává přístup evropských vlád ke vlastnictví leteckých společností opatrný a případný vstup nebo zvýšení vlastnického podílu má mít dočasnou povahu. Připomínáme, že možností zestátnit ČSA se zabývala česká vláda v květnu, Smartwings však takovou možnost zavrhly. Otázka státní účasti v leteckých společnostech je kontroverzní.

Pokud se Norsko k zestátnění přikloní, nemusí jít o poslední případ. Stávající vývoj na trhu letecké dopravy je mimořádně nepříznivý a řada společností nevystačí s původní státní podporou, kterou si zajistily během první vlny. Vlády, které svým společnostem poskytly státní pomoc čeká těžké rozhodnutí, zda akceptovat rizika další pomoci nebo společnosti ponechat svému osudu. I pokud by se jednalo o dočasné zestátnění, je pochybné, že by i po odeznění krize měl kdokoliv zájem podíl v problémové společnosti od vlády odkoupit.

Evropa se tak jako tak nevyhne konsolidaci leteckých společností a nevyhnula by se jí, ani pokud by pandemie nepřišla. Evropský trh letecké dopravy je značně fragmentovaný. Při zhruba stejné nabídce celkových kapacit funguje v Evropě desetkrát vice leteckých společností, než je tomu v USA. (Foto: Norwegian, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace