Lufthansa zahajuje třetí kolo úsporných opatření. Proškrtá flotilu a zaměstnance výrazně více, než se původně počítalo. Superjumbu dává (teoretickou) šanci.

  • 22.09.2020 08:00

Výrazně pomalejší zotavení provozu, než se původně očekávalo, nutí Lufthansu přistoupit k dalšímu kolu škrtů, které budou zahrnovat podstatné zeštíhlení flotily a personálu. Pokud stávající stav bude přetrvávat, pak využití přepravních kapacit dosáhne pouhých 20 až 30 % proti původně plánovaným 50 % ke konci roku.

Třetí vlnu škrtů definovala v pondělí správní rada Deutsche Lufthansa AG následovně:

  • Ve střednědobém horizontu (do poloviny dekády) skupina Lufthansa vyřadí na 150 letadel.
  • K šesti Airbusům A380 vyřazeným z flotily definitivně na jaře bude zbývajících osm letadel A380 a deset A340-600 převedeno na dlouhodobé uskladnění, neboť jejich kapacit není a možná ani nebude potřeba. Tato letadla budou v rezervě a reaktivována pouze v málo pravděpodobném případě, kdy by náhle došlo k obnovení poptávky. Definitivně bude vyřazeno zbývajících sedm A340-600.
  • V souladu s výraznější redukcí leteckého parku a objemu provozu se zvýší počet nadbytečných pracovníků, který překročí původně plánované snížení o 22 tisíc zaměstnanců (plného úvazku). Konkrétní počty, odstupné a plán propouštění budou komunikovány s odbory.
  • Restrukturalizace struktury řízení dovolí snížit management o 20 %, přičemž související organizační a personální změny budou implementovány v prvním čtvrtletí 2021.
  • V souladu s redukcí managementu a změnou struktury bude revidována potřeba kancelářských prostor, a to celosvětově. V Německu se očekává, že dojde k úspoře kancelářských prostor o 30 %.

Lufthansa nyní „pálí“ asi 500 milionů eur hotovosti měsíčně. Výše uvedenými opatřeními se tato částka sníží na 400 milionů eur měsíčně pro období zimy 2020/2021. (Foto: Samchui, planes.cz) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace