Šéf easyJetu kritizuje vládu, že neposkytuje pomoc domácím leteckým společnostem

  • 11.09.2020 08:00

Generální ředitel easyJet Johan Lundgren se v interview pro Daily Mail vyjádřil, že na rozdíl od vlád řady zemí EU britská vláda neposkytuje žádnou specifickou pomoc britským leteckým společnostem. Podle něj to povede k tomu, že domácí letecké společnosti nebudou dlouhodobě konkurenceschopné proti dopravcům, kteří dostávají vládní pomoc.

Žádá proto vládu, aby zrušila na další rok poplatky, které platí cestující, a podpořila převod nadbytečných pracovníků na placenou dovolenou, a to na celé období zimního letového řádu.  Britský „kurzarbeit“ končí 31. října.

Britská vláda počátkem týdne oznámila, že na podzim připravuje zveřejnění plánu na zotavení letecké dopravy. Vláda zatím možnost státní pomoci vylučovala s odůvodněním, že nechce z peněz daňových poplatníků podporovat soukromé letecké společnosti. Pokud jde o konkrétní případ Virgin Atlantic, zde byl dalším faktorem odmítnutí pomoci fakt, že firma je ze 49 % vlastněna zahraničním vlastníkem (Delta Air Lines). Na rozdíl od easyJetu se skupina IAG (jejímž členem jsou British Airways) a Ryanair kategoricky staví proti státní pomoci, neboť ta deformuje svobodný trh.

easyJet tento týden oznámil, že v následujícím období bude používat pouze 40 % kapacit, tj. méně, než společnost dříve plánovala. Společnost v nedávné době uzavřela své báze Stansted, Southend a Newcastle a přijala řadu dalších úsporných opatření. Na rozdíl od Ryanairu a Wizz Airu redukuje easyJet svůj letecký park. Wizz Air naproti tomu svůj park průběžně rozšiřuje a Ryanair doufá v první dodávky letadel 737-8200 koncem roku.

Z trojice největších evropských nízkonákladovek je finanční situace easyJetu výrazně horší než Wizz Airu a Ryanairu. Norwegian, který používá pouze dvacítku letadel, je dnes obtížné kvalifikovat jako velkého nízkonákladového dopravce, navíc se společnost pohybuje na hraně bankrotu.  (Foto: Travel Daily Media, planes.cz) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace