Maďarsko koupilo nákladní A330, provozovat jej bude Wizz Air. Od října bude Wizz Air na vnitrostátních linkách v Itálii.

  • 08.09.2020 13:00

Maďarská vláda koupila od Qatar Airways Cargo nákladní Airbus A330-200F (A7-AFF). Nákladní letoun má zajišťovat případné potřeby vlády v dálkové nákladní dopravě tak, jak tomu bylo např. v době nástupu pandemie. Záměrem vlády je, aby Wizz Air tento letoun provozoval pro potřeby Ministerstva zahraničí a obchodu. Koncem března zajišťoval letoun Wizz Airu pro maďarskou vládu dopravu zdravotnického vybavení ze Šanghaje do Maďarska.

Maďarská vláda je přesvědčena, že civilní letecká společnost dokáže zajišťovat potřebná povolení k dálkovým letům rychleji a provozovat stroj efektivněji než armáda. Pokud letadlo nebude vláda potřebovat, Wizz Air jej může nasadit do komerčního provozu. Dohoda o využití letadla zatím sice nebyla podepsána, ale principiální ujednání je potvrzeno z více stran.

Předmětný letoun byl vyřazen z provozu u Qatar Airways Cargo dne 16. července, 31. srpna absolvoval krátký technický let.

Wizz Air zároveň pokračuje ve své velké expanzi. V těchto dnech oznámil, že v říjnu zahajuje provoz na italských vnitrostátních linkách z Milána Malpensy do Catanie a Palerma. Nové lety přidává také z/na letiště Doncaster Sheffield. A nově budovaná odnož v Abu Dhabí získala první letoun A321neo. Obnovu provozu přibrzdilo rozhodnutí Maďarska zakázat během září vstup cizincům do země.

Ryanair a Wizz Air jsou vedoucími dopravci v obnovování leteckého provozu v Evropě. Obě společnosti mají dostatečné hotovostní rezervy, což umožňuje agresivní expanzi na nové trhy nebo trhy provozované konkurencí, která se potýká s finančními problémy. 


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jan - nepřihlášený host (...176.220...)
08.09.2020 19:43
to Vojtech

...urcite nezustane v livery Qatar Cargo ;) Wizzair si na to svuj lak hodí...

Vojtech (...120.71...)
08.09.2020 13:34

neví se, jestli půjde do Wizz barev?

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace