Proč letadla padají (2. část)

  • 23.08.2020 09:00

pokračování (první díl zde)…

Další kategorií by mohly byt nevysvětlené nebo podivně vysvětlené příhody.

Nedávno zde vyšel článek: „Jak to bylo s TWA 800“. Spíše se to mělo jmenovat: „Jak to nebylo s TWA 800“. Dokonce oficiální dokument z vyšetřování uvádí pravděpodobnou příčinu katastrofy. Nebudu se rozepisovat o podrobnostech, bylo napsáno tisíce stránek více i méně odborných studií. U nás v práci nevěřil nikdo oficiální verzi z několika důvodů:

1) B747-131 explodoval ve 20:30 místního času. Už v ranních zprávách vystoupil v médiích prezident s tím, aby se veřejnost nevzrušovala, že to nebyl žádny typ útoku a bude to rádně vyšetřené. Nikdy před tím prezident tohle neudělal. Tenhle president si říkal Bill (jestli to vůbec byla pravda) a o jeho pravdomluvnosti bývaly pochyby.

2) Aby se to nemohlo opakovat, FAA nařídila všechny starší B747-100 modifikovat. Modifikace spočívala ve výměně kontaktů zapojení palivových pump na vnější(!) straně centrální palivově nádrže (nic neřešila). Modifikace jsme dělali v LAX a aktivně jsem se zúčastnil.

3) Velké aerolinky mívají skupiny zvané „Recovery Team“. Jsou to zkušení profíci povolávaní k různým malérům. 1x ročně se účastní školení na nové technice a procedurách. Jedno školení bylo v hangáru bývalé firmy Grumman Aircraft v Calvertonu, kde je vrak uskladněn. Zúčastnil se i můj šéf (a dost kamarád). Později mi vyprávěl, jak je prováděli kolem a on utrousil: „Aha, tak ta rachejtle tam vletěla tudy“. Dva pánové ho vyprovodili před hangár a prozradili mu, že školení mu skončilo a radši se má kontrolovat, aby mu neskončila kariéra v letectví.

Foto: Zpráva NTSB

V roce 2013 a znovu 2014 NTSB odmítl znovu otevřít vyšetřování navzdory novým důkazům. Stejně jako nebylo dovoleno uveřejnit výsledky Warrenovy komise z vyšetřování atentátu na JFK. Holt něco se nedovíme (možná lepší)….

Ale zpět ke skutečným záhadám…

Foto:Wikipedia

Ve 12:42 ráno tiché, měsícem osvícené noci 8. března 2014 odstartoval B777-200ER Malaysia Airlines z Kuala Lumpur a zamířil směrem na Peking, stoupaje do hladiny 35 000 stop. Let MH370 pilotoval druhý pilot, 27letý Fariq Hamid. Byl to jeho poslední cvičný let před plnou certifikací. Kapitán a jeho instruktor byl Zaharie Ahmad Shah, senioritou nejstarší pilot u aerolinky. Fariq letěl a kapitán Zaharie obsluhoval komunikaci. Jeho komunikace nebyla obvyklá – v 1:01 nahlásil řídícímu letového provozu (ATC) dosažení hladiny 35 000 stop (obvykle se hlásí opuštění hladiny, ne dosažení). V 1:08 přeletěli malajské pobřeží a Zaharie znovu nahlásil hladinu 35 000 stop. Za 11 minut dal ATC Kuala Lumpur pokyn: „MH370, kontaktujte Ho Chi Minh 120,9, dobrou noc“. Zaharai odpověděl: „Dobrou noc, MH370“. Nepřečetl ale zpět frekvenci, což se obvykle dělá. To bylo poslední, co svět od letu MH370 slyšel. Nikdy se nepokusili kontaktovat Ho Chi Minh a nereagovali na následné pokusy kontaktovat je. K identifikaci letadla, jeho polohy atd, používá ATC sekundární radar, který využívá signály vysílané transpondérem letadla. Primární radar využívá jednoduše odrazy rádiových vln od pevných objektů. 5 vteřin po vstupu MH370 do vietnamského vzdušného prostoru jeho signál zmizel z obrazovky sekundárního radaru malajsijského řízení letového provozu, o 37 minut později letadlo zmizelo i z obrazovky primárního radaru. Řídící se zabýval komunikací s jinými letadly a nevšiml si toho. Když to zaznamenal, domníval se, že let už je pod kontrolou Vietnamců. Ti viděli MH370 vstoupit do jejich prostoru a vzápětí zmizet z radaru. Pak se trošku zmatkovalo na vietnamské straně, potom na malajské. Trvalo 4 hodiny, než byl vyhlášen poplach. V tom čase už měl MH370 sedat v Pekingu.

Pátrání bylo zpočátku koncentrované v jižním Čínském moři mezi Malajsií a Vietnamem. Zúčastnilo se 34 lodí a 28 letadel ze sedmi zemí.

Byly analyzovány záznamy primárního radaru a ve spolupráci s tajnými daty malajského letectva se ukázalo, že ihned jak letadlo zmizelo ze sekundárního radaru, ostře zatočilo na jihozápad, letělo zpět pres souostroví Malay a obletělo ostrov Penang. Odtud pokračovalo malacké úžině a přes Andamanské moře, kde zmizelo z dosahu radaru do neznáma. Uletět ten úsek trvalo víc než hodinu.

Pres neochotu malajských úřadů a vyloženého kličkování malajského letectva pomalu se objevovaly další informace. MH370 pokračoval v přerušované komunikaci s geostacionárním satelitem nad Indickým oceánem, kontrolovaným londýnskou agenturou Inmarsat, po dobu ještě 6 hodin po tom, co letadlo zmizelo ze sekundárního radaru. Těm komunikacím se říká „linkups“ a bylo jich celkem sedm. Dvě vyvolané automaticky letadlem, dalších pět automaticky pozemní stanicí Inmarsatu. Dále dvě satelitní telefonní spojení, která ale zůstala neodpovězená.

Takže vyšetřování pokračuje a uvidíme (možná).

A o téhle záhadě mi vyprávěli, když jsem v museu na námořní základně Moffett Field pomáhal renovovat U-2, F-104 a jiné antiky.

Foto:US NAVY

26. května 1972 chvíli před 9:00 šest důstojníků US NAVY, dva důstojníci v záloze a jeden major US AirForce nastoupili na palubu letadla P3C-Orion „Lovec ponorek“ a za pokřiku několika protiválečných demonstrantů za plotem odstartovali k běžnému cvičnému letu. Namířili na jih a na úrovni Salinas v 9:15 pilot poručík T. Brunk nahlásil řízení letového provozu OAK, že všechno pokračuje podle plánu, který určoval začátek cvičení u Santa Cruz a pokračováním letu v 1400 čtverečných mílích cvičného prostoru nad Pacifikem. Na základnu se měli vrátit ve 14:00, ale palivo měli do 17:30.

Když se letoun nevrátil podle plánu, z Moffettu začali telefonicky zjišťovat, jestli někde nepřistál. Vzápětí odstartovalo několik dalších Orionů ze stejné squadrony k pátrání. 5 letadel a 4 lodě ze základny NAVY a Coast Guard se rozptýlilo mezi Santa Cruz a Morro Bay k intenzivnímu pátrání v prostoru 12 000 čtverečních mil. Pátrání pokračovalo dalších 7 dnů, ale nenašla se nejmenší stopa po letadle nebo posádce.

Tato událost je známá jako „Number One mystery of the P3C-Orion“.

Celé povídání je víceméně o událostech v letectví známých a založené na informacích veřejně dostupných.

Na závěr: Když náhodou nějaké letadlo spadne, tak je to jenom proto, že je těžší než vzduch…

Autor: Vlasta Sajfr



Komentáře



karel3 - nepřihlášený host (...221.161...)
27.08.2020 22:49
Bulhar.

Byl jsem svedkem havarie Bulharskeho letadla Il-18 v Bratislave roku 1966. Havarie byla zpusobena hrubou nekazni a tuposti kapitana posadky.

petrp (...250.28...)
24.08.2020 07:39

Vlasto komentovat Malajce a Oriona.....tam prostě není co ........popis že spadlo letadlo a nevíme proč.....už jen to odporuje názvu článku, který je Proč letadla padají? místo Proč ta letadla spadla.:-D
Popis je tak všeobecný, že to snad ví každý návštěvník Planes a nic nového se tu nedozvíš.

Vlasta - nepřihlášený host (...5.142...)
24.08.2020 05:33

Petře, nemusíš se omlouvat. V žádném případě nezpochybňuju Tvoji expertízu a zkušenosti a ani Ti neberu Tvůj názor. Zprávu NTSB jsem četl dávno předtím než jsi mi ji připomněl. Určitě sis všiml, že nikde nepíšou, co se stalo definitivně, ale že jejich teorie je možná. Možná by sis mohl přečíst stranu 21. A jak píše pan Novák, jsou to všechno známé informace. Vsadil bych se, že jsem jich přečetl víc než Ty. A jak jsem v článku napsal, jsou to moje názory - na základě těch informací.
A píšeš že Malajce a Oriona radši komentovat nebudeš. Proč ne? Nikdo to nebyl zatím schopen dostatečně vysvětlit - rád se nechám poučit

petrp (...250.28...)
23.08.2020 18:13

...jinak ještě doplním, že ta modifikace to asi řešila, protože proklepaným drátam , který napájíí čerpadlo, se do proklepaného drátu palivoměrného systému se dostalo napětí 115V, které hravě hodí jiskru. Už jsme měli na B-737-300/400/500, že vysunutí přistávacího reflektoru zapříčinilo zastavení motoru......to je co?:-D Ve vypálené a vlhmé zástrčce s mnoha vodiči se prostě napětí dostalo k drátu požárního kohoutu paliva do motoru a bylo:-D

petrp (...250.28...)
23.08.2020 18:07

Vlasto omlouvám se předem, ale pan Josef má recht. Já si dovolím odkaz na zprávu NTSB
www.ntsb.gov/investigations/AccidentReports/Reports/AAR0003.pdf kde se o čerpadlech vůbec nehovoří ale na straně 308 je :
Národní rada pro bezpečnost dopravy stanoví, že pravděpodobná příčina
nehoda letu 800 TWA byla explozí palivové nádrže středního křídla (CWT),
v důsledku vznícení směsi hořlavého paliva a vzduchu v nádrži. Zdroj
zapalovací energie pro výbuch nebylo možné určit s jistotou, ale podle
zdroje vyhodnocené šetřením, nejpravděpodobnější byl zkrat mimo EU
CWT, které umožňovalo vstup nadměrného napětí přes elektrické vedení spojené s
systém indikace množství paliva.
Ta čerpadla byla tady www.b737.org.uk/thai737news.htm a tady
aircraftengineering.wordpress.com/2014/08/16/fuel-boost-pump-wire-chafing/
a komentovat Malajce a Oriona snad ani nebudu.......:-/

Josef Novák - nepřihlášený host (...176.195...)
23.08.2020 17:44
Smysl

O čem tyhle články byly? Přežvýkat obecně známé informace umí i na idnesu, fabulovat nesmysly zase jinde.

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace