Crew Dragon se dnes vrací na Zemi

  • 02.08.2020 09:00

Po dvou měsících strávených na mezinárodní kosmické stanici ISS se dnes let Demo-2 Crew Dragon společnosti SpaceX vrací na Zem. Pokud vše dopadne dobře, bude to první cesta na ISS s návratem na Zem americkým kosmickým prostředkem provozovaným privátní společností. Naposledy se Američané dostali na ISS vlastním kosmickým prostředkem na palubě raketoplánu Atlantis v roce 2011. Od té doby byla NASA závislá na službách ruských Sojuzů.

Crew Dragon se připojil k ISS dne 31. května. Od stanice se astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley odpojili dnes v 01:35 našeho času a po 64 dnech v kosmu přistanou okolo 20:48 našeho času u pobřeží Floridy, pokud to umožní počasí. Návrat totiž může komplikovat hurikán Isaias, který se má pohybovat po dráze vyznačené na obrázku čárkovaně. Limit rychlosti větru pro přistání je asi 5 m/s a dalšími omezeními jsou výška vln, déšť nebo blesky. Počasí musí také umožnit bezpečný provoz vrtulníků. Proto také sedm různých možných míst pro přistání (vyznačeno křížkem). Pokud by počasí bylo vysloveně nepříznivé, Crew Dragon by se vrátil na Zemi až v pondělí a přistál poblíž Panama City.

Po 45 letech to bude poprvé, kdy modul s astronauty přistane na moři. Ve výšce asi 5400 m se otevřou dva malé stabilizační padáky a čtveřice hlavních brzdících padáků ve výšce asi 1800 m. Vylovení modulu s posádkou má trvat asi 45 až 60 minut a pro astronauty není nijak příjemným zážitkem, neboť modul se pohupuje na hladině. Na hladině přistávaly moduly lodí programů Mercury, Gemini i Apollo. Naopak ruské a čínské návratové moduly přistávají na pevnině. Přistání na pevnině plánuje také konkurenční Boeing Starliner. Původně měl přistání na pevnině plánován také Crew Dragon, ale nakonec se přistoupilo k variantě s přistáním na moři.

Úspěšný let Crew Dragon společnosti SpaceX Elona Muska znamená komercializaci letů do vesmíru. Náklady na vynášení nákladu a astronautů do vesmíru se díky tomu postupem času výrazně sníží a frekvence letů zvýší. Crew Dragon (a další projekty) tedy mají dosáhnout toho, co se nepovedlo raketoplánům.

Další cesta Crew Dragon do vesmíru je plánovaná na konec září. Na palubě budou čtyři astronauti: Michael S. Hopkins, Victor J. Glover, Shannon Walker (všichni od NASA) a Japonec Soichi Noguchi.

Na další misi v únoru 2021 budou na palubě dva astronauti Robert S. Kimbrough a K. Megan McArthur (oba NASA), Japonec Akihiko Hoshide a Thomas Pesquet (European Space Agency).  Pro zajímavost, Megan McArthur je manželkou astronauta Behnkena. (obr.: The New York Times, foto: NASA)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...143.171...)
03.08.2020 00:26
Gratulace!

Podařilo se!

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace