IATA byla v odhadu ztrát leteckého odvětví příliš optimistická. Letošní i příští rok bude horší.

  • 06.07.2020 13:30

Hlavní ekonom IATA (The International Air Transport Association) připustil, že dopady pandemie na hospodaření leteckých společností budou horší, než činily původní prognózy organizace. Urychlení šíření nemoci a nová ohniska budou znamenat, že původně pozitivní očekávání se musí upravit. Restrikce na cestování se proto budou oproti původním předpokladům IATA dále prodlužovat.

Hlavním faktorem vedoucím ke zhoršení výhledu je opatření Evropské komise (EK) omezit spojení s USA. Mezinárodní provoz do USA představuje 37 % globálního objemu letecké dopravy.

Šéfekonom Mezinárodní asociace leteckých dopravců se obává, že stávající pozvolný náběh letecké dopravy se může zcela zastavit nebo dokonce snížit. Ve své druhé (a snížené) prognóze IATA očekávala, že koncem roku bude dosaženo 64 % objemů roku 2019. Pokud se stávající trendy budou uplatňovat po zbytek roku, dosáhne celkový objem provozu pouhých 47 % objemu provozu roku 2019. Přetrvává rovněž nízká důvěra cestujících v (epidemiologickou) bezpečnost cestování letadly i cestování obecně.

Podle IATA pouze 20 % zemí zmírnilo nebo odstranilo restrikce v cestování, 65 % zemí stále zůstává uzavřeno pro cestování kromě cestování v odůvodněných případech.

IATA varuje, že optimistické odhady oživení hospodářského růstu nekorelují s odhadem růstu mezinárodní letecké dopravy. V minulých krizích tato korelace existovala. Hospodářská krize proto může být delší, než se očekává. IATA předpokládá, že pandemie zapříčiní pokles globální hospodářské výměny o 13 % a světový HDP klesne v roce 2020 o 5 %. Ztráty letecké dopravy budou pokračovat také v roce 2021. Odhad letošního roku a výhled na rok 2021 je patrný z připojené tabulky.

Jediným pozitivním údajem, který materiál IATA uvádí, je průměrná cena paliva. Ta by měla klesnout z loňských 77 dolarů/barel na 36,8 dolarů/barel. V příštím roce by měla vyšplhat na 51,8 dolarů/barel, což je stále relativně příznivá hodnota proti dlouhodobému průměru cen paliva. (Tab.: IATA)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace