KLM si zajistila financování ve výši 3,4 miliardy EUR. Ryanair: státní pomoc KLM činí 200 EUR na každého obyvatele Nizozemí.

  • 27.06.2020 17:00

Po delších vyjednáváních si společnost KLM zajistila státní garance na 90 % revolvingové úvěrové linky ve výši 2,4 miliardy EUR. Úvěr má dobu splatnosti 5 let. Kromě toho získá KLM ještě přímou půjčku od státu v objemu 1 miliardy EUR s termínem splatnosti 5,5 roku. 26. června to oznámil generální ředitel KLM Pieter Elbers. Dohoda podléhá schválení nizozemským parlamentem a Evropskou komisí. Nizozemská vláda je 14% podílníkem ve skupině Air France-KLM.

Jakmile bude financování schváleno, vedení společnosti projedná s odbory další detaily, které se týkají zaměstnanosti.

Air France si v dubnu zajistila státní pomoc ve výši 7 miliard EUR. Pokud bude půjčka pro KLM schválena, což je vysoce pravděpodobné, bude to znamenat, že celková státní pomoc pro skupinu Air France – KLM přesáhne zatím největší balík pomoci, který 25. června získala Lufthansa, a který činí 9 miliard EUR. 

 

Neprodleně poté, kdy generální ředitel KLM ohlásil 26. června dosažení dohody o státní pomoci pro KLM ve výši 3,4 miliardy EUR, se Ryanair obrátil na Evropskou komisi (EK), aby pomoc zablokovala.

Stejně jako pomoc pro Air France a Lufthansu považuje pomoc KLM za nezákonnou. Tentokrát však upozorňuje, že výše pomoci odpovídá 200 EUR na každého obyvatele Nizozemí, zatímco za záchranu Air France připadá na každého obyvatele Francie „pouze“ 100 EUR.

Pokládá to za špatný výsledek pro zemi, která na půdě Evropské komise poučuje ostatní členské země o nutnosti hospodárně zacházet se státními rozpočty, aby nakonec „vypsala šek“ na státní pomoc ještě větší než kancléřka Merkelová.

Ryanair připomíná, že za 200 EUR si každý obyvatel Nizozemí může koupit až pět letenek Ryanairi místo toho, aby doplácel na selhání skupiny Air France-KLM.

Ryanair vyzývá EK, aby podporu, která dále omezuje konkurenci a možnost zákazníka svobodně si vybrat, zablokovala. (Foto: KLM, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jan - nepřihlášený host (...135.22...)
29.06.2020 16:33
...dodatek

....a je to tady...Smartwings dostane garanci statu na uver,ruka ruku myje,zaplati to cesky obcan,pecka...ted uz staci jen propustit zamestnance,vyhlasit za nekolik mesicu bankrot a stat zacvaká veškere dluhy...a to nemusi byt ani Tvrdik schovany v Cinskem dresu...

Jan - nepřihlášený host (...135.93...)
28.06.2020 19:29
To Atomic

Souhlas,jen uz jsem nechtel pokracovat v textu velkeho komentare,ale vidime to stejne ;-)
Kazdopadne timto nevidim naopak duvod,aby Smartwings dostal garance od statu na uver,pro jeho zachranu jsou nejvetsi akcionari a to predevsim Cina.Nevidim duvod,proc by mel cesky poplatnik dani hradit to,ze jine pobocky,divize v cizine,budou vozit Francouze,Polaky a dalsi...a Cech uhradi vse...nemyslim hned,ale zname jak to chodi...a nakonec vse uhradi stat a Smartwings pujde do konkurzu a kamos Simane s Babisem ve smichu jak Čechuni kasiruji...neexistuje.

Atomic (...249.104...)
28.06.2020 18:19
to Jan

Jasně, že nepokryje. Teď ukazuje, že je schopen převzít všechno, ale jakmile zmizí konkurence, zmizí i polovina letů. Viz jejich jednání o letech z Brna nebo Ostravy pro cestovky. Ano budou lítat, pokud si to cestovka objedná. Jenže v dnešní době si 2/3 cestovek nepronajmou celé letadlo, objednají si kapacitu na letních pravidelných linkách spolu s dalšími cestovkami. Co na to Ryr/Buzz? Linky z regionálních letišť jsme schopni poskytnout, záleží na krajích a letištích jestli si linky objednají...tzn.: pokud nám je zadotují. S posádkami se smlouvami v polsku, se směnami přes limity a pokud se to posádkám nelíbí, přijdou další, lidí je dost. Za mě se lítání raději vzdám než pracovat pro Ryanair.

Jan - nepřihlášený host (...135.93...)
28.06.2020 13:38
to Rampa

Souhlas,ne vzdy pokryje Ryanair nejakeho "narodniho" dopravce,viz.vyjadreni nahrada za Smartwings/CSA...uz vidim jak Ryanair potazmo Buzz bude litat napr.dovolenkove lety do Egypta,Tunisu kam normalne nelita...nebo jinak,ze by pokryl linky na velka letiste,kam s jistotou nelita kvuli poplatkum,protoze je znamo ze Ryanair si vybira ve mestech letiste s minimalnim poplatkem,viz.Milan-Bergamo,Brussel-Charleroi apod...a kvuli Cechum urcite nebude zavadet nejake nove lety jenom proto,ze cestovka tam litala,pres Smartwings potazmo drive Travel Service.

Rampa - nepřihlášený host (...24.140...)
27.06.2020 23:53
ad Kaktus

Naprostý souhlas. RYR čerpá dotace naprosto běžně, a to formou pobídek. Kdyby jich nebylo, žádné Pardubice/Brno/Ostrava by se nelítaly.
Navíc nevím, o jaké konkurenci to O'Leary ve vztahu ke KLM vykládá - ať se podívá na jejich síť a na svou. Pokud KLM krachne, odveze mě RYR do Brazaville? Nebo do Jakarty? Starou belu...

Kaktus - nepřihlášený host (...13.105...)
27.06.2020 22:41

dumping cen*

Kaktus - nepřihlášený host (...13.105...)
27.06.2020 22:36

JIRP:

Si na omylu RYR si vzal státní půjčku 701mil liber u Britské vlády, kterou poskystli všem krom Virgine. Zajímavé by taky bylo kolik už peněž vybral na provoz svých linek a letadel vramci Evropských zemí. To by byla hezký suma za sedadlo....

Už by konečně mohli státy začít regulovat dumpling cen který RYR předvádí jako tomu učinili ve Vídni.

jirp (...63.98...)
27.06.2020 21:28
logika

Samozrejme ma Ryanair pravo a duvod ke stiznosti, kdyz na jednom trhu spolu soutezi spolecnosti ve ztrate se statni pomoci se spolecnostmi, ktere si na sebe vydelaji.
Rayonair zadnou statni pomoc nedostal. Ma pouze kurzarbait, ktery muze mit jakakoliv firma.

Vítek - nepřihlášený host (...24.237...)
27.06.2020 19:48

Ano Honzo, máš pravdu! Ať jde celý Ryanair někam. Je správné zachránit vlajkového dopravce. Ryanair si vzal dotaci v UK a ostatním vládám zakazuje dotovat svojí airlines... Díky takovým jako je Ryanair šla kvalita leteckých společností někam!

Jan - nepřihlášený host (...135.77...)
27.06.2020 17:18
Co je Ryanair do pomoci KLM?

Ryanair je irska nebo nizozemska spolecnost? Co jim pak je do toho? Nebo zuří že Irove nic a KLM odjakziva si svym zpusobem dotujou svoji dlouholetou spolecnost jako tehdy Cesi statni CSA Czechoslovak Airlines,pozdeji Czech Airlines? Ryanair je aoukroma spolecnost podobne jako,bohuzel,dnes soukroma Smartwings s kouli na noze znacky CSA /ktere mi je lito vic nez kdyby krachla jen Smartwings jako takova/.
Takze at si Nizozemci dotuji KLM i vice jak 200 EUR na osobu,je to jejich vec.

Celkem 10 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace