Šéf Lufthansy připustil, že objem státní pomoci převyšuje aktuální potřebu

  • 06.06.2020 08:30

Šéf Lufthansy Carsten Spohr ve svém poněkud překvapivém prohlášení pro Financial Times nahrál na smeč šéfovi Ryanairu, když připustil, že státní pomoc ve výši 9 miliard EUR je vyšší, než kolik společnost potřebuje pro přežití. Kromě zmíněných 9 miliard EUR pomoci má Lufthansa likviditu ve výši 4 miliardy EUR. Ztráty společnosti dosahují 800 milionů EUR měsíčně.

Na dotaz Financial Times, zda by Lufthanse nestačilo méně pomoci, Carsten Spohr odpověděl: „Ano, ale pomoc není jen o přežití. Německá vláda se zaměřila na to, aby Lufthansa udržela své postavení německého globálního šampiona, ne pouze na to, jak se vyhnout bankrotu“. Michael O’Leary reagoval, že slova Spohra potvrzují pozici Ryanairu, že pomoc je nezákonná a Lufthansa má udržet vedoucí globální postavení výhradně díky tomu, že „jede na vládním cracku.“ Podle něj státní pomoc poškozuje hospodářskou soutěž.

Je rovněž pozoruhodné, že Carsten Spohr si sice pochválil výši likvidity, zároveň však společnost odmítá vracet zákazníkům asi 1,8 miliardy EUR za zrušené lety a vnucuje jim místo peněz vouchery. Tím porušuje nařízení EK261/2004.

Šéfka Evropské komise pro konkurenci Margaret Vestagerová se rovněž obává „vysokého rizika“ poškození trhu. Proto podmínila schválení pomoci tím, že se Lufthansa vzdá 24 slotů na letištích Frankfurt a Mnichov. Oněch 24 slotů přitom představuje pouhá 2 % slotů, které Lufthansa drží, takže jejich ztráta na tržním postavení Lufthansy nic nezmění. Proti ztrátě slotů lobbovala u EK přímo kancléřka Merkelová.

O’Leary varuje, že právní spor s EK o pomoci Lufthanse se může táhnout roky a v mezidobí bude poškození trhu dokonáno. O’Leary kritizuje EK také za to, že paušálně schvaluje státní pomoc leteckým společnostem, i když není doprovázena adekvátními podmínkami ze strany státu nebo je dokonce poskytnuta bezpodmínečně.

Akcionáři Lufthansy mají schválit podmínky státní pomoci na mimořádném jednání valné hromady 25. června. (Foto: fora.ie, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace