Skupina Ryanair oznámila výsledky hospodářského roku. Skupina zvýšila zisk o 13 %.

  • 19.05.2020 08:00

Akcie Ryanairu vyrostly po oznámení výsledků za uplynulý hospodářský rok o 8 %. Skupina ohlásila vyšší než očekávaný zisk ve výši 1,002 miliardy EUR, což představuje nárůst o 13 %. Naopak 353 milionů EUR dosáhly poplatky z neefektivního zabezpečení cen paliva. Výsledků bylo dosaženo při růstu počtu přepravených cestujících o 4 %, růstu průměrných výnosů na cestujícího na 57 EUR, tj. o 6 %. Doplňkové služby vyrostly dokonce o 20 %, zejména díky služeb přednostního nástupu a preferovaného sedadla. Se 149 miliony přepravených cestujících je skupina Ryanair největší leteckou společností v Evropě. Společnost dosáhla 95% využití sedačkové kapacity. Většinu letadel Ryanair odstavil v polovině března, což postihlo výkony posledního měsíce hospodářského roku a snížilo zisk společnosti o 40 milionů EUR.

Ryanair snížil své cíle na letošní hospodářský rok (začínající dubnem) z původně plánovaných 159 milionů přepravených cestujících na 89 milionů cestujících. Šéf skupiny Michael O’Leary doufá, že v období červenec–září společnost přepraví polovinu původně plánovaného množství cestujících a v dalším čtvrtletí již uvidí „nějaký prvek normálnosti“. Společnost varovala, že finanční rok 2021 bude obtížný a zotavení letového řádu složité. Zopakoval, že společnost bude prodávat letenky s výraznou slevou.

Od poloviny března společnost zavádí řadu opatření ke snížení nákladů. Díky tomu společnost ztrácí 60 milionů EUR týdně proti původním 200 milionům EUR týdně. Z hlediska rezerv je společnost v dobré kondici přečkat koronavirovou krizi. V současné době projednává Ryanair plán snížit mzdy o 20 %, propustit 3 tisíce zaměstnanců a část zaměstnanců poslat na neplacenou dovolenou. 

Skupina kritizovala nezákonnou pomoc v objemu 30 miliard EUR, kterou některé členské státy EU poskytují leteckým společnostem. O’Leary varoval, že vzniká situace, kdy jsou neefektivní letecké společnosti díky státní pomoci nespravedlivě zvýhodněny proti společnostem, které se bez státní pomoci obejdou. To masivně deformuje trh a poškozuje zájmy zákazníků. Ryanair potvrdil, že se nebude ucházet o státní pomoc.

O’Leary ostře kritizoval „idiotská“ opatření, jako je např. požadavek na 14denní karanténu, kterou některé země uplatňují.

Podle plánu byla ve ztrátě společnost Lauda, a to kvůli intenzivní konkurenci ze strany Lufthansy a Austrian Airlines. Lauda proto musí korigovat své růstové plány. Pokud se společnost nedohodne do 20. května na snížení osobních nákladů s odbory, hrozí k 30. květnu uzavření základny. Společnost Lauda také zrušila plán otevřít základnu v Zadaru.

Čtvrtou společností skupiny se stala Malta Air.

Společnost Ryanair DAC skončila v zisku a vloni otevřela nové destinace v Arménii, Gruzii a Libanonu.

Skupina informovala, že podle Boeingu se model 737 MAX se vrátí do provozu v USA koncem léta. Z toho Ryanair odvozuje, že první 737-8200 převezme v říjnu. Letadlo nabídne o 4 % vyšší kapacitu a 16% úsporu paliva v přepočtu na sedačku. Počet objednaných Airbusů A320neo pro spolešnost Lauda se bude s ohledem na vývoj poptávky redukovat.

Pokud jde o životní prostředí, letadla skupiny Ryanair emitují 66 g CO₂ na cestujícího a km. To je podle vyjádření společnosti polovina proti hlavním leteckým společnostem EU – dosahuje toho efektivitou leteckého parku a vysokým obsazením letů. (Foto: web24.news)


Fotografie k článku



Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...225.17...)
19.05.2020 08:58
14denni karantena

Pokud se nepletu, tak za „idiotsky“ oznacil O’Leary plan *britske* vlady zavest 14denni karantenu nyni, protoze doposud zadne karantenni opatreni pro cestujici do UK neplatila...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace