Rusko vyslalo 14 iljušinů s pomocí do Itálie. Ruslan je na své druhé cestě do Pardubic.

Na základě telefonického rozhovoru ministerského předsedy Contiho s prezidentem Putinem Rusko rozhodlo poskytnout Itálii rozsáhlou pomoc. Do Itálie odletělo již celkem 14 vojenských letadel IL-76 naložených materiálem, zdravotnickými zařízeními a asi 100 vojenských specialistů na virologii a epidemiologii. Prvních devět letadel se vydalo v neděli na cestu z letiště Čkalovskoje u Moskvy na vojenské letiště Pratica di Mare u Říma. A to nikoliv bez problémů.

Letadla totiž nedostala povolení k přeletu vzdušným prostorem Polska. A protože je vzdušný prostor Ukrajiny pro ruská letadla (a naopak ukrajinská nad Ruskem) uzavřen již od roku 2015, letadla musela letět do Itálie oklikou přes Černé moře a Turecko. Cesta, která by normálně představovala asi 2000 km, se tak protáhla o polovinu.

Den předtím do Pardubic přiletěl s ochrannými prostředky z Číny ukrajinský An-124 Ruslan letící ve službách NATO. Vzhledem ke zmíněnému zákazu vstupu do vzdušného prostoru Ruska však letoun nemohl využít nejkratší a nejpohodlnější transsibiřské cesty, ale letět přes Indii a Pákistán. V úterý ráno byl An-124 na své druhé cestě z Šen-čenu do Pardubic, a to opět trasou přes Indii a Pákistán.

Je jistě pozoruhodné, že ani tváří tvář pandemii nepadla (alespoň přechodně) nejrůznější omezení. V případě pomoci pro Itálii o to pozoruhodnější, že jedna členská země NATO blokuje pomoc, o kterou požádala jiná země NATO.

Praha zítra očekává také první přílet Bamboo Airways. Společnost plánovala otevřít koncem března přímé spojení s Prahou, pandemie vše změnila. A tak je premiéra Bamboo evakuační, přiváží 200 občanů zemí EU z Vietnamu a okolních zemí. Kromě toho má na palubě náklad 250 tisíc respirátorů. (Foto: Russia MoD, FR24)  


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Jirka. (...228.32...)
25.03.2020 23:17

Je to ale paradox! NATO na Ruských hranicích pořádá manévry a Ruská armáda/lékaři/ pomáhají státům NATO a nejen Rusové ale i Kuba.

Tomy - nepřihlášený host (...47.20...)
25.03.2020 11:25
...

planes.cz ide kvalitou príspevkov v poslednom období dole vodou, ale to, že sa tu medzi novinkami objaví hoax som nečakal. Je jedno, či niekto píše príspevky do celoštátnych novín alebo na takýto web, elementárna vec je overiť si, čo píšem. Bolo to tak, ako už uviedol Piotr a potvrdilo to aj poľské ministerstvo zahraničia. Výmysel zverejnil Stanislav Mackovík, poslanec za KSČM, na svojom Facebooku. Dokonca tento príspevok samotný Facebook po nejakom čase zmazal v rámci boja proti dezinformáciám.

Arny - nepřihlášený host (...176.36...)
24.03.2020 17:09
Pro Tivata

Ty jseš hlava......

Tivat (...200.108...)
24.03.2020 15:59

Nám Rusáci pomohli obilím v roce 1947 a pak nám "pomáhali" dalších 40 let a následků jejich pomoci jsme se doposud nezbavili, a jejich pomoc v roce 1968 si už docela pamatuji včetně důsledků...
USA v rámci pomoci dopravuje zdravotní potřeby do Itálie také, jen bez mediálního PR.
Jen hlupák může komentovat situaci s přeletem Polska, když o tom nic neví.

Piotr - nepřihlášený host (...227.223...)
24.03.2020 15:13

Ahoj všichni a omlouvám se za chyby (používám překladač Google). Jsem Polština a omlouvám se, že si přečtu vaše komentáře. Bohužel citujete pouze polohu ruské strany a pravdou je, že Rusové vůbec nepožádali o povolení k letu nad polským územím, tím spíše, že to byla vojenská a ne civilní letadla. Polská agentura pro letecké navigační služby neobdržela od Ruska žádný letový plán, což je základní prvek úsilí o získání povolení k tranzitu. Plán poskytuje základní letové informace - včetně místa vzletu, přistání a povahy letu. Rusko používá tuto operaci k boji proti prot ruským sankcím EU a psáním takových komentářů jim jen pomáháte. S pozdravem.

MNL - nepřihlášený host (...111.245...)
24.03.2020 14:39

Peter
Asi tak nějak. Podobných lidí si netřeba všímat. Hlupáčci, co si nevidí na špičku nosu. Nenávidí Rusko a z amerického rektu jim čouhají polobotky.

Peter - nepřihlášený host (...91.48...)
24.03.2020 13:04
načo politika...

Vieš, drahý Tivat, pomôžem si textom zo Samotárov: "...ostatně jako jakákoliv jiná Země..." Lebo USA pomáhajú nezištne a celosvetovo a Poľsko im celkom nezištne uzavrelo vzdušný priestor. A to nie som nejakým zástancom politiky RF. Isté je, len že budeme nejakú dobu doma a aj to, že EÚ ukázala svoju pravú tvár funkčnosti...

Tivat (...200.108...)
24.03.2020 12:56

jakákoliv pomoc Itálii je vítaná, jen prosím nezapomínat:
Rusové nikdy nic nedělají z přátelství nebo lásky!

Celkem 8 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace