Italská vláda zestátnila Alitalii

  • 19.03.2020 13:00

Jak server planes.cz informoval již dříve, italská vláda rozhodla zkrachovalého národního dopravce Alitalia zestátnit. Společnost v minulosti opakovaně zkrachovala, naposledy v květnu 2017. Situace společnosti je dlouhodobě špatná. 

Bylo by proto chybou obviňovat ze stávající situace koronavirus. Epidemie celý proces pouze urychlila. Italská vláda vloží do společnosti dalších 600 milionů EUR. Tj. od prosince vláda vložila do Alitalie již 1 miliardu EUR.  

V pondělí vláda uvedla, že plánuje vytvořit novou společnost, jejímž vlastníkem bude Ministerstvo financí nebo „společností s většinovým majetkem“ na burze. Vláda přitom neupřesnila, co se tím konkrétně myslí. Může to znamenat, že jde o společnost se státní majetkovou účastí. Tomu nasvědčuje fakt, že vláda opakovaně uváděla, že Alitalie má zůstat italská. Žádné detailní informace ani harmonogram zestátnění vláda nepublikovala.

I bez znalosti detailů (ty zřejmě nezná ani italská vláda) se zdá, že Alitalia zůstává nesmrtelnou. Je pozoruhodné, že italská vláda má ve stávající katastrofické situaci sílu vydělit čas a další investice do Alitalie.

Rozhodnutí nepotěší Evropskou komisi, která podle svého tvrzení finalizuje návrh společných pravidel pro poskytování pomoci leteckým společnostem v členských zemích EU. (Foto: skytraxrating.com, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Václav Paluzga (...102.50...)
19.03.2020 15:02
populismus

Někteří politici zachraňují "pracovní místa" a především "Národního dopravce" za jakoukoliv cenu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace