Další dopady pandemie. Evropa se začíná podobat bezletové zóně, starší letadla zamíří do šrotu

Austrian Airlines od středy noci ruší veškeré pravidelné lety, a to přinejmenším do 28. března. Společnost se nyní snaží přepravit všechny rakouské cestující domů. V pohotovosti zůstane pouze jedno letadlo pro dálkové linky a jedno pro střední linky, a to pro případ nouze a evakuační lety. Posledním odbaveným letem bude let 0S066, který ve Vídni přistane 19. března brzy ráno. 

Většinu ze svých 300 letadel bude nucena odstavit společnost easyJet. Prozatím bude pokračovat zejména v letech, které mají pomoci Britům vrátit se domů.

Většinu letadel postupně odstaví během následujících dní také Ryanair a zvažuje zrušit celý letový řád v dubnu a květnu. Společnost monitoruje poptávku a podle toho bude pokračovat v dalších škrtech. Ryanair reaguje na fakt, že řada evropských zemí v posledních dnech rozhodla zrušit či výrazně omezit letecké spojení. Konkrétně se jedná Itálii, Maltu, Maďarsko, Českou republiku, Slovensko, Rakousko, Řecko, Maroko, Španělsko, Portugalsko, Dánsko, Polsko, Norsko a Kypr.

Šéf Norwegian Jacob Schram rozhodl o dalších úsporných opatřeních. Společnost nyní ruší 85 % letů a na přechodnou dobu propustí až 90 % zaměstnanců, tj. asi 7300 lidí. Jedná se o všechny profese, od pilotů přes palubní personál až po pracovníky administrativy.

Finnair sníží své kapacity o 90 % (ve srovnání se stejným obdobím loňského roku), a to od 1. dubna. Opatření zůstanou v platnosti tak dlouho, dokud se situace neobrátí k lepšímu. V době od 16. března do 31. března ruší až 2000 letů.

Pokud jde o evropské lety, Finnair bude provozovat pouze následující destinace: Amsterdam, Berlín, Brusel, Frankfurt, Londýn, Mnichov, Paříž, Stockholm. To platí pouze v případě, že nedojde k dalším omezením, která by tyto lety znemožnila.

Skupina IAG redukuje v období duben až květen kapacity o 75 %. Šéf skupiny Willie Walsh odloží „o několik měsíců“ svůj odchod do výslužby, jeho nástupce Luis Gallego bude nadále řídit Iberii. British Airways, člen skupiny IAG, bude s přepravními kapacitami během následujících dvou měsíců o 75 % níže než ve stejném období loňského roku. Skupina IAG se neobrátila na britskou vládu s žádostí o pomoc, a to na rozdíl od Virgin Atlantic. Willie Walsh dne 16. března prohlásil, že o pomoc společnost nežádá a britská vláda nepochybně očekává, že privátní společnosti se o sebe dokážou postarat samy.

British Airways a Iberia urychlí vyřazení starších letadel ze svého parku. Jedná se o Boeingy 747-400 a Airbusy A340-600. British Airways provozuje 32 letadel 747 a Iberia 16 letadel A340. Šéf IAG informoval, že mezi kandidáty na vyřazení jsou také některá letadla Airbus A330 a okolo 20 jednouličkových letadel. U asi 40 jednouličkových letadel provozovaných skupinou IAG skončí tento a příští rok leasing a v dané situaci dává smysl se těchto letadel zbavit. IAG však zatím nezrušila žádnou objednávku letadel a vede jednání s Airbusem a Boeingem, s cílem odsunout platby. IAG očekává, že dodavatelé během jednání poskytnou „dodatečnou flexibilitu“.

Virgin Atlantic kromě požadavky vydělit britským leteckým společnostem finanční pomoc ve výši až 7,5 miliardy GBP také požaduje prodloužit pozastavení pravidel pro koordinaci slotů na celou letní sezónu.

Air France odstavila z provozu všechny Airbusy A340. KLM vyřazuje z flotily všechna letadla Boeing 747-400. Skupina Air France-KLM předpokládá, že redukce kapacit bude trvat dva měsíce.

Icelandair Group předpokládá v letní sezóně omezit kapacity o dalších 25 % proti své původní prognóze. Zatímní snížení kapacit představuje 30 %.

Qatar Airways ruší od středeční půlnoci všechny lety na dobu 14 dní. Do Kataru bude od středy umožněn přístup pouze občanům země. Informace je poněkud matoucí, neboť Qatar může pokračovat s nákladními lety a obsluhovat tranzitní provoz v rámci své globální sítě, a to v redukovaném rozsahu a v souladu s omezeními, které vyhlašují jednotlivé státy. Tranzitní cestující by tedy opatřeními neměli být dotčeni.   

Vietnam Airlines oznámily, že řada evropských zemí od 25. března omezuje přístup vietnamských občanů do Dánska, Norska, Finska, Švédska, Velké Británie, Německa, Francie a Španělska a společnost proto bude redukovat své kapacity na spojích s Evropou.

Na dlouhodobé uskladnění v Birminghamu (Alabama) a Marana (Arizona) převedla Delta Air Lines 23 širokotrupých letadel. Jedná se o 10 letadel Airbus A330-330, 3x Boeing 767-432ER, 5x Boeing 767-332ER, 3x Boeing 777-232ER a 2x A350-900.


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Pavel - nepřihlášený host (...45.148...)
18.03.2020 21:43
Qatar

"Qatar Airways ruší od středeční půlnoci všechny lety na dobu 14 dní... tranzitní cestující by tedy opatřeními neměli být dotčeni." Nedává to smysl.

Qatar všechny lety neruší, od středy po dobu 14 dní do Qataru může vstoupit pouze občan země, tranzitní cestující nadále cestují letadly Qatar Airways. I když jich není mnoho, jestli bude cestujícímu povolena přeprava také záleží na vztahu jeho národnosti s jeho finální destinací, popřípadě tranzitu v jiné zemi než Qatar.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace