Další dopady na letecké společnosti

  • 16.03.2020 08:00

KLM propustí 1500 až 2000 zaměstnanců a vyřadí zbývajících šest letadel Boeing 747-400, které měly být původně vyřazeny do léta 2021.  Poslední komerční let se předpokládá 26. března. Březnové kapacity redukuje KLM o 25 %, na období duben až červen je plánována redukce až 40 %. Ve druhém kvartálu snižuje KLM početní stavy zaměstnanců o 30 %.

KLM přitom není zdaleka jedinou společností, která využívá poklesu poptávky k urychlenému vyřazení starších letadel. American Airlines vyřadí do konce roku letadla Boeing 767, rychleji, než se původně předpokládalo. Urychlit se má také vyřazení Boeingů 757. American Airlines oznámily, že kapacitu na mezinárodních linkách na přechodnou dobu omezují o 75 %. Společnost Virgin Atlantic, která vloni rozhodla prodloužit provoz Airbusů A340-600, nyní rozhodla vyřadit zbývající A340 urychleně. Plán vyřadit 73 letadel McDonell Douglas MD-80/90 chce urychlit také Delta Air Lines. 

Emirates odstaví z důvodů nízké poptávky z provozu 20 letadel Airbus A380. Společnost provozuje 115 těchto letadel, což v období rychle klesajícího provozu a zákazu letů do některých zemí představuje závažný problém. Emirates z tohoto důvodu odloží převzetí osmi posledních objednaných A380. Svá letadla A380 odstavila např. Lufthansa a většinu svých A380 odstavil na přechodnou dobu také Qantas.

Ukrajinský prezident vyzval všechny Ukrajince a cizince s trvalým nebo přechodným pobytem na Ukrajině, aby se vrátili domů, a to nejpozději do půlnoci z 16. na 17. března. Zároveň vyhlásil, že tímto momentem se zakazují veškeré pravidelné lety. Poslední letadlo na pravidelné lince by tedy mělo přistát na Ukrajině do 23:59 dne 16. března. Opatření se nevztahuje na charterové nebo evakuační lety, které mají přivézt Ukrajince ze zahraničních pobytů.

Společnost Ukraine International potvrdila, že bude postupovat v souladu s tímto nařízením a upozorňuje na omezené kapacity, a to i přesto, že vypraví mimořádné lety a na některé lety nasadí letadla s vyšší kapacitou.

Na základě rozhodnutí lotyšské vlády ruší veškeré lety společnost airBaltic. To se týká i letů z Litvy a Estonska. Opatření platí od 17. března do 14. dubna. Společnost je ve spojení se všemi cestujícími, kterých se dotčené opatření týká.

Polská vláda nařídila zrušit veškeré mezinárodní lety i mezinárodní železniční dopravu. Nařízení je v platnosti od 15. března a týká se i báze LOTu v Budapešti.

Omezení na lety do Evropy rozšiřuje Rusko. Pokud jde o krizové země EU z hlediska rozšíření epidemie, od 16. března bude Aeroflot provozovat lety z Moskvy pouze do jejích hlavních měst, a to s redukovanou kapacitou. Vzhledem k opatřením české vlády nebudou provozovány od 16. března ani lety do Prahy z Moskvy a Petrohradu. Lety do zemí EU s krizovým růstem nemoci ruší ostatní ruské letecké společnosti.

Španělsko, které vyhlásilo nouzový stav, leteckou dopravu nezakázalo, ale nařídilo omezit kapacity o 40 až 60 %. Lety na Kanárské ostrovy, Baleáry, do Severní Afriky a několika dalších destinací musí omezit kapacity na 50 %. Společnosti easyJet a Jet2 ruší veškeré lety do Španělska.

Všechna svá letiště a přístavy uzavře od 16. března 08:00 Norsko. Oznámila to ministerská předsedkyně Erna Solberg.

Na dva týdny ruší veškeré mezinárodní lety Saudi Arabian.

Alitalia nařizuje cestujícím na palubách letadel používat masku, pokud obsazení letadel neumožňuje zachovat bezpečnou vzdálenost mezi cestujícími.

Podle deníku Le Monde připravuje Air France masové propouštění pracovníků, které může postihnout až 80 % ze 40 000 zaměstnanců. Ve službě zůstanou pouze pracovníci, kteří jsou kriticky důležití pro zajištění omezeného provozu společnosti. Dne 12. března umožnil prezident Macron společnosti odložit placení daní.  

Většinu svých linek ruší Scandinavian, který také na přechodnou dobu propustí na 90% svých zaměstnanců. Jedná se o asi 10 000 zaměstnanců.

Brussels Airlines, člen společnosti Lufthansa Group, požádala o státní pomoc pro překonání dopadů epidemie. Místopředseda představenstva Etienne Davignon varoval, že bez státní pomoci společnost zkolabuje.

Většinu linek ruší od 14. března izraelský El Al.

Všechny komerční lety zrušil Kuvajt. 

Společnost Air New Zealand snížila na dálkových linkách kapacity o 85 %, a to na několik měsíců. Vnitrostátní linky budou redukovány o 30 %. Management společnosti si plat snížil o 15 %. Společnost oznámila, že studuje možnosti snížení nákladů, a to včetně snížení počtu zaměstnanců.

Singapore Airlines urychlují původní plány na vyřazení letadel Boeing 777-200ER. Konkrétně se jedná o čtyři stroje, jejichž průměrné stáří je takřka 18 let. Poslední let typu je plánován na 20. duben. (Foto: The Points Guy, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace