Plán rozšířit provoz letiště Haneda vyvolává protesty obyvatel

  • 01.03.2020 17:00

Tokijské letiště Haneda potřebuje pro zvýšení kapacity od konce března zprovoznit další trasu finálního přiblížení. To však přivede přes 100 letadel denně nad hlavy místního obyvatelstva, které se bouří a žádá uspořádat referendum. Dodatečná kapacita je mj. potřeba pro červencové olympijské hry v Tokiu.

Konec března je důležitý proto, že koncem března se mění směr převažujícího větru, což může znamenat, že během hodiny bude novou přibližovací trasu používat až 45 letadel. Počítá se s tím, že bude využívána po dobu asi tří hodin denně.

Obyvatelstvo v této souvislosti obviňuje vládu, že tendenčně zneužívá olympijských her k urychlení procesu. Pokud zástupci místního obyvatelstva získají potřebný počet podpisů proti nové trase finálního přiblížení, získají právo k uspořádání referenda. Výsledek referenda však nebude pro vládu závazný a rozhodnutí může zvrátit pouze ministr dopravy. Výsledek iniciativy proto zůstává nejistý.

Vláda je rovněž přesvědčena, že rozšíření kapacity je potřebné i v případě, pokud by se olympijské hry v Tokiu kvůli epidemii koronaviru nekonaly. (Foto: Nikkei Asian Review, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace