Evropská komise schválila záchrannou půjčku pro TAROM

  • 25.02.2020 08:30

Podle rozhodnutí Evropské komise (EK) a v souladu s pravidly EU pro státní pomoc získala rumunská vláda souhlas udělit půjčku 36,7 milionů EUR státem vlastněné společnosti TAROM. EK odůvodňuje rozhodnutí tím, že půjčka dovolí TAROMu provozovat lety, na kterých je jediným dopravcem, a přitom nebudou významně narušena pravidla jednotného trhu.

Společnost TAROM je natolik zadlužená, že bez záchranné půjčky by musela ukončit svou činnost. Pravidla EU dovolují za určitých podmínek a po omezenou dobu poskytovat v omezeném rozsahu státní pomoc, pokud je to ve veřejném zájmu. Záchranná půjčka může být udělena na max. 6 měsíců a má dovolit společnosti zpracovat restrukturalizační plány.

V této souvislosti stojí za připomenutí případ Alitalie, která od bankrotu v dubnu 2017 funguje na základě státních půjček. Koncem loňského roku si Alitalia zajistila další státní půjčku na 400 milionů EUR, se kterou by měla přežít do poloviny roku. Bývalý italský ministr Calenda přitom v červnu 2018 přiznal, že Alitalia již získala celkem 8 miliard EUR státní pomoci. (Foto: Romania Insider, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace