Americká vláda zvažuje zákaz dodávek motorů pro čínský COMAC C919

  • 28.01.2020 08:00

Probíhající technologická a obchodní válka dvou největších světových ekonomik – USA a Číny – může postihnout ambice čínského leteckého průmyslu stát se třetím největším světovým výrobcem dopravních letadel. Spojené státy zvažují zakázat vývoz motorů General Electric (resp. CFM International), které jsou pohonnou jednotkou letadel COMAC C919. C919 se má stát domácí alternativou Airbusu A320 či Boeingu 737 MAX.

Motory LEAP-1C pro C919 dodává Číně společnost CFM International, a to na základě exportní licence z roku 2014, která byla obnovena v březnu 2019. Pokud by byl na vývoz motoru uvalen zákaz, COMAC by jen těžko hledal vhodnou náhradu kromě ruských motorů PD-14, které ale nejsou okamžitě k mání.

Boeing ve své prognóze odhaduje potenciál čínského trhu dopravních letadel na 8090 nových letadel do roku 2038. Boeing prodá do Číny asi čtvrtinu své produkce civilních letadel. Pokud by USA přistoupily k tvrdým sankcím, může to přimět Čínu k preferencím pro Airbus. Čína zatím v nákupech letadel Airbus a Boeing udržovala paritu. (Obr.: ZDNet)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace