Havárie Boeingu 737-800 UIA u Teheránu (doplnění 10.1.)

  • 10.01.2020 08:49

Časopis Newsweek ve čtvrtek s odvoláním na nejmenovaného zpravodajského důstojníka z Pentagonu, dalšího důstojníka rozvědky a představitele iránské tajné služby uvedl, že letoun byl sestřelen raketou ruské výroby TOR-M1, kterou omylem vypálila iránská protivzdušná obrana. K tomu došlo v době, kdy iránská obrana očekávala americký útok. Podobně se i zpravodajství Reuters odvolává na tři vládní úředníky, kteří disponují informacemi nasvědčujícími vypálení raket.

Zpravodajství CBS s odvoláním na své zdroje uvádí, že americká rozvědka zachytila signál radaru, který pracoval v této oblasti. Záznam z družice údajně ukazuje dva záblesky, které mohou zachycovat moment vypálení dvou raket a následně výbuch.

Americké úřady odmítají tyto informace komentovat.

Informace Newsweeku dnes potvrdil kanadský premiér Trudeau, který uvedl, že letoun pravděpodobně sestřelila iránská raketa. 

Rovněž president Trump řekl reportérům v Bílém domě, že „někdo mohl udělat chybu“. Neposkytl k tomu však žádné další detaily.

Deník The New York Times zveřejnil video, které údajně ukazuje sestřelení letadla raketou, ale pravost videa není ověřena.  

Írán popírá, že by za katastrofou letadla byla raketa vypálena protivzdušnou obranou. K vyšetřování katastrofy nyní přizval rovněž zástupce Boeingu a amerického úřadu na vyšetřování nehod NTSB. Úřad souhlasí se zapojením do vyšetřování, pokud vyslání expertů do Íránu umožní stávající americké sankce. Írán zve k vyšetřování rovněž francouzské experty výrobce motorů CFM International.

Je nepochybné, že účast mezinárodních expertů zajistí objektivní vyšetření příčin katastrofy. Na místě jsou již experti z Ukrajiny. Jejich úkolem je kromě jiného zjistit přítomnost části raket. Někteří z ukrajinských expertů se účastnili vyšetřování katastrofy letu MH17, který byl sestřelen nad Donbasem.   

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek ráno připomněl, že verze s raketou nebyla zatím ani potvrzena, ani vyloučena a katastrofu je nutno důsledně vyšetřit. Zároveň se obrátil s žádostí k USA a Kanadě, aby předložila Ukrajině veškeré zpravodajské informace, které se katastrofy týkají. Volodymyr Zelenskyj bude dnes věc telefonicky diskutovat s americkým ministrem zahraničních věcí Mikem Pompeo.


Související fotky


Související články

Komentáře



Jarda Klein - nepřihlášený host (...42.159...)
11.01.2020 00:04

Jedna z prvních teorií byla, že se přehřál motor a explodoval.
Ovšem otvory po střepinách jsme viděli nejen v trupu ale také v krytu motoru...
Pravděpodobně někdo letadlo sundal a pravděpodobně omylem.
Kdo, to je vlastně celkem jedno...

Jirka - nepřihlášený host (...228.68...)
10.01.2020 14:30
Velmi zajímavé postřehy

Velmi zajímavé. Takže u Teheránu - v blízkosti mezinárodního letiště - ihned po startu spadne dopravní letadlo s lidmi na palubě. Írán to hned komentuje slovy, že mohlo jít o technickou závadu. Ve chvíli katastrofy nemohly vědět íránské tiskové agentury nic víc. Ovšem najednou američani ví, že letadlo bylo sestřeleno hned dvěmi íránskými raketami. Odkud to ví? Vzkaz v láhvi z Bandar Abbásu? Zajímavé je i to, že je to ukrajinské letadlo. Že by se dnes, v době hackerských útoků bylo pro íránce zajímavé sestřelit ukrajinské dopravní letadlo? Navíc střelami údajně vyrobenými v Rusku? A ještě ve stejný den, kdy bylo zemětřesení u íránské jaderné elektrárny? Zní to jako fantasmagorie, já vím, ale pochybnosti tu prostě jsou. Stejně jako před lety, když se ztratilo malajské letadlo a nenašel se z něho nikde ani úlomek. Ovšem stejné letadlo bylo o pár měsíců sestřeleno nad Ukrajinou.....no, útok z Marsu to nebyl.

Ivo - nepřihlášený host (...12.115...)
10.01.2020 12:47
Iran

Uklidit okolí nestačí, pokud raketa zasáhla, pak se její úlomky nepochybně najdou.

planesfun (...17.10...)
10.01.2020 10:00
Vysetrovani

Samozrejme je to potreba vysetrit. Jako kazdou jinou katastrofu. Zelenskyj ma pravdu, ze zatim zadne dukazy o sestrelu nejsou. Pripadne dukazy o sestrelu zcela jiste zahladit nelze.
Asi je lepsi pockat na fakta.

Komárek - nepřihlášený host (...42.239...)
10.01.2020 09:09

No nevím. Už včera tam měli připravený buldozer. To už bude vše uklizené.

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace