Qantas vybral pro projekt Sunrise Airbus A350

  • 13.12.2019 06:32

Pro svůj projekt non-stop ultradálkových letů Sunrise vybrala společnost Qantas letadla Airbus A350-1000 ULR. Kontrakt na letadla se připravuje. V březnu se na základě podnikatelského plánu představenstvo společnosti s konečnou platností rozhodne, zda se projekt Sunrise bude realizovat.

Jak Airbus, tak Boeing považovaly tuto zakázku za mimořádně významnou a vysoce prestižní. Předpokládá se, že nová letadla jako jsou A350 nebo 777X otevřou atraktivní trh ultradálkových letů a vítězství v soutěži pro Qantas je velmi silným doporučením.

Airbus šel do výběrového řízení s letadlem A350-1000 ULR, Boeing nabídl 777X. Po detailním vyhodnocení preferuje Qantas nabídku Airbusu. Za Airbus mluvily mj. pozitivní zkušenosti, které má Singapore Airlines s provozem A350 na nejdelší lince světa ze Singapuru do New Yorku. Modifikace letadla ULR pro Sunrise předpokládá mírné zvýšení max. vzletové hmotnosti a instalaci další palivové nádrže. A350 je osvědčené letadlo, zatímco 777X neabsolvoval zatím ani první let. Navíc Boeing odložil na neurčito vývoj a výrobu varianty 777-8, která by pro ultradálkové lety byla příhodnější než větší 777-9, který však má menší dolet. Boeing proto navrhoval použít 777-9 s omezením max. počtu cestujících.  

Qantas bude nyní s Airbusem pracovat na konkrétních podmínkách kontraktu pro pořízení 12 letadel. Komerční lety mají být zahájeny v první polovině roku 2023. Prvními spoji projektu Sunrise budou non-stop lety ze Sydney a Melbourne do New Yorku a Londýna (obr. 2).

Společnost musí zajistit kromě jiného i souhlas regulačního úřadu CASA (Civil Aviation Safety Authority), který předběžně indikoval, že pro schválení ultradlouhých letů nevidí překážky.

Qantas musí rovněž dosáhnout dohody s odborovou organizací pilotů (AIPA) týkající se úpravy mezd a zajištění pracovních podmínek pro piloty. Piloti mohou v případě nedohody celý projekt vetovat. (Vizualizace: Qantas)


Fotografie k článku



Komentáře



Ivan - nepřihlášený host (...145.223...)
13.12.2019 11:57

Překvapilo by mne,kdyby za současné situace vyhral B777. Tak snad se protinozci dockaji.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace