Dokument FAA z prosince 2018 předpokládal fatální katastrofy až 15 letadel Boeing 737 MAX. Přesto se Úřad bránil tomu, aby letadla po další katastrofě uzemnil. FAA vylučuje recertifikování modelu 737 MAX ještě letos

  • 12.12.2019 08:00

Z dokumentů uvolněných pro slyšení v americké Sněmovně reprezentantů vyplývá, že americký regulátor FAA předvídal po katastrofě letadla 737 MAX společnosti Lion Air v říjnu 2018 na základě chybné funkce systému řízení MCAS další fatální katastrofy. Experti FAA na základě analýza rizik dospěli k názoru, že pokud nedojde k revizi software řízení letadla, může dojít až k 15 fatálním katastrofám. Interní dokument FAA je datován 3. prosince 2018, tedy tři měsíce před další katastrofou tohoto letadla.

Přes toto zjištění se Úřad bránil i po katastrofě Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian letadla uzemnit a učinil tak teprve na přímý příkaz prezidenta Trumpa. Při obou katastrofách zahynulo 346 osob.  

Boeing ve svém prohlášení uvádí, že FAA shledala „kroky připravované výrobcem za dostatečné, aby provoz letadel pokračoval.“ Boeing přiznal, že interní analýza rizik dospěla ke stejným závěrům, jako analýza rizik FAA.   

Piloti obou letadel marně bojovali se systémem MCAS, který na základě chybného údaje z čidla úhlu náběhu posílal opakovaně letoun k zemi. Boeing přitom piloty o existenci systému MCAS neinformoval.

Šéf FAA v interview (video zde) pro zpravodajství CNBC vyloučil, že by model 737 MAX byl recertifikován ještě letos, jak to slibuje Boeing. Připomněl, že neexistují žádné termíny a FAA udělá recertifikaci správně.


Fotografie k článku



Komentáře



Fan. - nepřihlášený host (...23.219...)
12.12.2019 10:37

Co dodat ...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace