Inovativní barva na povrchy letadel může přinést významné úspory

  • 01.12.2019 08:30

Lufthansa a koncern BASF společně vyvinuly zcela novou barvu na povrchy letadel, která sníží spotřebu paliva až o 3 %. Nový nátěr imituje kůži žraloků a zajišťuje lepší obtékání trupu laminárním prouděním. Úspory novým lakem se tak takřka vyrovnají úsporám, kterých je dosahováno použitím wingletů/sharkletů na koncích křídel. Pokud by nový lak byla aplikován na celkový nálet letadel Lufthansy, přinesl by roční úsporu 20 milionů litrů paliva.

Díky přesnému nanášení laku a řízenému ultrafialovému ozařování se na povrchu laku vytváří jemné drážky podobné těm, které se vyskytují na kůži některých druhů žraloků. Tyto jemné drážky s roztečí asi 1/20 mm usměrňují proudění vzduchu okolo trupu.

Myšlenka se poprvé objevila asi před dvěma lety a byla použita společností Lufthansa Technik na povrchy křídel ve středisku aplikovaného výzkumu společnosti Airbus v Hamburku. (Ilustrační foto: dpa)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace