Amsterdamské letiště Schiphol rozšíří připojení na veřejnou hromadnou dopravu

  • 26.11.2019 08:00

Letiště Schiphol investuje 237 mil. EUR do připojení na veřejnou hromadnou dopravu, aby se připravilo na rostoucí počty cestujících, kteří preferují při cestě na/z letiště použití hromadné dopravu.  

Nejpozději v roce 2025 budou díky tomu moci cestující využít modernizované a rozšířené železniční a autobusové stanice Schiphol. Investice budou využity na zvýšení kapacit, větší pohodlí a bezpečnost cestujících, logičtější úpravu toku cestujících vybudováním nových vstupů a výstupů. Upraveny budou jízdní řády vlaků.

Od roku 2023 bude zavedena rychlá železniční doprava mezi hlavním nádražím v Amsterdamu a Schipholem, přičemž každou hodinu bude vypraveno osm vlaků Sprinter.

Železniční stanice na letišti dnes odbaví přes 109 tisíc cestujících denně a patří tak do pětice nejvíce vytížených železničních stanic v Nizozemí. Každou hodinu přijede na Schiphol 140 autobusů hromadné dopravy. Stávající komunikační uzel Schiphol Multimodal Hub (SMH) byl postaven v roce 1990 a perspektivním kapacitním potřebám ve stávající podobě již nevyhovuje.

Návrh nového řešení připojení letiště na systém hromadné dopravy by měl být dokončen v roce 2022. Nizozemská vláda do projektu investuje 78,8 milionů EUR, letiště Schiphol 69,4 milionů EUR, amsterdamský dopravní podnik 69,2 milionů EUR a železnice NS 20 milionů EUR.

Investice pokryje perspektivní potřeby letiště ve střednědobém horizontu. V dlouhodobém horizontu se předpokládá potřeba dalších investic, které by měly podpořit rozvoj mezinárodních železničních spojů ze Schipholu. Studie dlouhodobého rozvoje bude hotová v příštím roce. (Foto: Amsterdam Tourist Information, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace