Qantas pokračuje ve zkušebních ultradálkových letech

  • 15.11.2019 05:39

Včera 14. listopadu v 6:09 hodin ráno (po 7. hodině ráno našeho času) se vydal na 17 750 km dlouhou non-stop cestu z Londýna do Sydney Boeing 787-9 Dreamliner (VH-ZNJ) společnosti Qantas pod speciálním označením QF7879. Doba letu byla 19 hodin a 17 minut, na palubě bylo 52 cestujících a posádka. Jde již o druhý zkušební ultradlouhý let, kterým se Qantas připravuje na spuštění programu Sunrise. V rámci tohoto programu plánuje Qantas zahájit ke konci roku 2022 nebo začátkem roku 2023 non stop lety z východního pobřeží Austrálie do New Yorku a Londýna. 

Prvním zkušebním letem byl let QF7879 na trase New York – Sydney se 49 osobami na palubě ve druhé polovině října, trvající 19 hodin a 16 minut.

Minulý rok v březnu zahájil Qantas pravidelné lety mezi západoaustralským Perthem a Londýnem, které trvají 17 hodin. Tyto lety zatím absolvovalo přes 250 000 lidí.

Cílem ověřovacích letů pro projekt Sunrise je vyhodnotit působení ještě delších přeletů na cestující a posádku a zároveň nalézt a optimalizovat režim pro cestující, který by minimalizoval jetlag a zajistil dostatečné pohodlí a bezpečnost. Podle aktuálních úvah by měla být v letadle zóna pro cvičení včetně například zabudovaných madel.

Qantas bude muset výsledky zkušebních letů prezentovat regulátorovi, aby do konce roku získal potřebná povolení. (Foto: Qantas)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace