Skupina IAG převezme Air Europa. Posílí v Madridu a na linkách do Jižní Ameriky.

  • 04.11.2019 10:45

V pondělí ráno bylo oznámeno, že skupina International Airlines Group (IAG) koupí za 1 miliardu EUR španělského dopravce Air Europa. Smlouvu musí schválit příslušné regulační orgány.

Air Europa se tak vedle Iberie a Vuelingu stane již třetí španělskou společností ve skupině IAG. Ta byla založena v roce 2011, kdy se spojily British Airways a Iberia. Dalšími členy skupiny jsou Aer Lingus a LEVEL. Skupina provozuje 573 letadel, létá do 268 destinací a přepraví ročně 113 milionů cestujících. Air Europa provozuje 65 letadel a obsluhuje 69 destinací.

Transakce dovolí skupině IAG výrazně posílit na jihoamerickém transatlantickém trhu a na letišti v Madridu. Šéf IAG Willie Walsh prohlásil, že tato transakce udělá z Madridu vedle Amsterodamu, Frankfurtu, Londýna a Paříže další hlavní hub v Evropě.

Air Europa bude pokračovat v provozu v rámci své značky, a to jako samostatná část Iberie. Otevře další linky do Karibiku a Jižní Ameriky. Transakce by měla být završena ve druhé polovině příštího roku a je podmíněna souhlasem regulačních orgánů.

Air Europa je členem aliance SkyTeam, zatímco IAG je členem aliance oneworld. Lze proto předpokládat, že Air Europa alianci SkyTeam opustí. To by byla špatná zpráva pro SkyTeam. Poté, co Delta Air Lines (člen SkyTeam) kapitálově vstoupila do LATAM, oznámila LATAM, že sice opustí oneworld, ale k alianci SkyTeam se nepřipojí. (Foto: skytrax.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace