American Airlines se rozloučily s ikonickými „Super 80“

  • 06.09.2019 08:00

Ve středu 4. září vykonal na lince American Airlines AA80 z Dallasu do Chicaga poslední pravidelný let letoun McDonnell Douglas MD-80 „Mad Dog“. Letadla MD-80 odsloužila ve službách American Airlines takřka čtyři dekády.

Svou kariéru zahájila u dopravce v květnu 1983, kdy zajištovala lety mezi šesti městy: Dallas-Fort Worth (DFW); Detroit (DTW); New York La Guardia (LGA); Memphis (MEM); Nashville (BNA) a Ontario (ONT). American byly první velkou americkou společností, která zařadila „Super 80“ do svého letadlového parku a v roce 2003 již provozovala 362 letounů tohoto typu, což je asi třetina všech vyrobených MD-80. V době svého největšího rozmachu představovala letadla MD-80 49 % celé letadlové flotily American Airlines.

MD-80 je posledním typem, který létal u American Airlines v nezaměnitelných barvách s leštěným hliníkem ve tříbarevném uspořádání, které společnost zavadla koncem 60. let.

Procházku historií tohoto slavného letadla nabízí American Airlines interaktivní prezentací na svých stránkách. (Foto: American Airlines, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace