Boeing přiznal falšování dokumentů. Tentokrát jde o Dreamliner.

  • 03.07.2019 13:00

Boeing poslední dobou nepřestává udivovat tím, co vše lze udělat špatně. Nyní vyšlo najevo, že zfalšoval dokumenty týkající se Boeingu 787 (C-GHPQ) společnosti Air Canada. Letoun byl dodán v roce 2014 a po 10 měsících se na něm projevil únik paliva, který donutil stroj letící na lince z Vancouveri na Naritu 10. března 2015 k nouzovému přistání. Boeing 29. června v prohlášení pro CBS News přiznal, že vydal dokumenty, které uváděly práce, které ve skutečnosti nebyly vykonány. Letecké společnosti přitom spoléhají na správnost a úplnost dokumentace, takže falšování dokumentace přímo ohrožuje bezpečnost. Případ vyvolává další pochybnosti týkající se kultury Boeingu a jeho profesionalitu.

Kanadský regulátor oznámil, že falšování dokumentů Boeingem spadá do jurisdikce Federálního úřadu pro letectví (FAA), ale že tuto novou informaci vyhodnocují.

Shodou okolností právě minulý týden Ministerstvo spravedlnosti USA rozšířilo své vyšetřování okolo modelu 737 MAX a vyžádalo si z výrobního závodu Boeingu 787 v J. Karolíně dokumenty, které se týkají výrobních procesů a kvality výroby. Šetření bylo svěřeno prokurátorům, kteří šetří projekt 737 MAX a proces certifikace tohoto letadla. To naznačuje, že ministerstvo se domnívá, že problém 737 MAX nemusel být izolovaným problémem. Tuto informaci přinesl deník The Seattle Times.

Na nekvalitu 787 ze závodu v Charlestonu si stěžují zákazníci, kteří v letadlech po přejímce našli nářadí, kovové špony a v jednom případě dokonce vyrazil 787 na zkušební let se zapomenutým žebříkem v zádi.  Dne 22. května deník The New York Times informoval, že vedoucí manažer odpovědný za výrobu 787 v Charlestonu, viceprezident David Carbon, se rozhodl ukončit z rodinných důvodů svůj pracovní poměr u společnosti.  (Foto: Air Canada, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



petrp (...30.171...)
04.07.2019 18:21

O. M...všechno je jen a jen důsledek extrémního šetření financí, delegování pravomocí (FAA učí místo svého inspektora někoho ze zaměstnanců Boeingu ) a dalšího , které se zákonitě časem projeví nejen u Boeingu.

Airbus - nepřihlášený host (...179.19...)
04.07.2019 13:22
USA

Stát se to Airbusu, tak na něm americká vláda nenechá nit suchou. Stačilo jaké pozdvižení udělalo pár dieselových VW.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
04.07.2019 10:37
Jsem zmaten,

To jako Boeing něco opomněl při výrobě, výstupní (mezioperační) kontrola to nezkontrolovala a závada se projevila až po 10 měsících?

Falšování dokumentů je samozřejmě průšvih. Udivuje mě, kam až je B. schopen klesnout.

petrp (...30.171...)
03.07.2019 17:57

.. ještě doplním, vsadte se o co chcete, že ten člověk co uzavíral složku údržby před záletem B787 měl oraženou i kontrolu nákladových prostorů na jednom z mnoha listů.....i se žebříkem:-)

petrp (...30.171...)
03.07.2019 17:54

Hehe, falšování dokumentace, papíry přibývají všude, v letectví obzvláště a protože se pracovní silou šetří všude, tak dokonale vedená dokumentace stačí k úspěšnému auditu a kdyby se vždy prováděly všechny práce co jsou obsaženy v "papírech", tak by se letecké společnosti nedoplatily a přijde se na to vždy až když je průšvih.
V současné době se upřednostnuje papírování před vlastní prací na letadle.
Před třiceti lety nám na předletovku stačily dva podpisy a na weekly jeden oboustraný list papíru, ted se jedná o složky.
Ale nesmíme zapomenout, papíry nelétají!

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace