Nejasnosti ve vzdušném prostoru Iránu

  • 27.06.2019 17:00

Minulý týden v reakci na sestřelení amerického dronu RQ-4A Global Hawk nad Hormuzským průlivem vydal prezident Trump rozkaz k útoku na selektivní cíle v Iránu. Příkaz následně odvolal a vyzval k jednání. Americké úřady oznámily, že mají objektivní důkazy, že dron byl sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru, což Irán pochopitelně odmítá.

Podle deníku Independent Rusko v rámci jednání v Jeruzalému sdělilo, že podle údajů ruského Ministerstva obrany byl dron sestřelen ve vzdušném prostoru Iránu. Zároveň požaduje, aby USA předložily důkazy, že tomu tak nebylo. Ke snížení napětí okolo Iránu vyzvala také Francie, Německo, Velká Británie.

V návaznosti na růst napětí v oblasti Federální úřad pro letectví (FAA) varoval letecké společnosti před nebezpečím ve vzdušném prostoru Iránu a americkým společnostem vstup do vzdušného prostoru zakázal. Rozhodnutí respektuje drtivá většina světových společností, které proto vzdušný prostor Iránu oblétávají.

Jen několik málo společností vzdušný prostor Iránu nadále používá. Mezi nimi je také pětihvězdičková (rating Skytrax) společnost Qatar Airways. Dalšími jsou podle zpravodajství Bloomberg např. flyDubai, Pakistan International Airlines, Ariana Afghan Airlines a kazašská Air Astana. Podle služby One Mile at a Time používají Qatar Airways od 26. dubna také vzdušný prostor Sýrie.

V červenci uplyne pět let od sestřelení letu Malaysia Airlines MH17 nad Ukrajinou, při kterém zahynulo 298 osob. Od této události jsou letecké společnosti a regulátoři výrazně opatrnější a snaží se vyhnout oblastem, které mohou představovat riziko pro bezpečnost letů.  

Je otázkou, zda od špičkové letecké společnosti, jakou je Qatar Airways, očekáváme, že přepravuje své cestující vzdušným prostorem, který je považován za rizikový. (Foto: Reuters)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jirka - nepřihlášený host (...92.245...)
28.06.2019 12:20

Stejny problem bychom mohli predikovat v air space Iraku, kudy letaji vsechny letecke spolecnosti vc. Emirates. QR ktera je blokovana Saudskou Arabii, Emiraty, Egyptem, Bahrainem apod. moc moznosti pak totiz nema. A to se nebavim o tom, ze spousta leteckych spolecnosti do Iranu leta, vc. podpory Iran Air co se tyce tankovani paliva v Evrope. Tak jakypak hon na Iran prosim?

Tom - nepřihlášený host (...14.232...)
28.06.2019 07:39

nikoli. narozeni zakazuje pouze letani nad zalivem.

zde je text konkretniho notamu

SECURITY..UNITED STATES OF AMERICA PROHIBITION AGAINST CERTAIN FLIGHTS IN THE OVERWATER AREA OF THE TEHRAN FLIGHT INFORMATION REGION (FIR) (OIIX) ABOVE THE PERSIAN GULF AND GULF OF OMAN ONLY.

MichalC (...17.10...)
27.06.2019 23:23
Iran

Tom: Americke FAA (nikoliv americke narozeni) zakazalo vstup americkym leteckym spolecnostem do vzdusneho prosotoru Iranu, tedy nejen do oblasti pobreznich vod. FAA prirozene nemuze zakazat lety do Iranu jinym spolecnostem. Vetsina spolecnosti se Iranu vyhyba nebo se vyhyba Hormuzskemu prulivu.

Petr - nepřihlášený host (...144.86...)
27.06.2019 22:13
Austrian léta do Íránu 3x denne

Lufthansa jenom dvakrát. Už z té země konečně prestante dělat říši zla.

Marcel - nepřihlášený host (...75.209...)
27.06.2019 18:31

Chtěl jsem rovněž zprávu upřesnit, ale Tom již udělal. Myslím, že pokud by byl prostor Iránu uzavřen, tak spolu s omezením letů přes Pakistán, by vznikla zeď, která by cesty hodně prodražovala.

Co se Planes.cz týče, chybuje každý a osobně jsem rád, že jsou lidé, kteří dávají svůj čas do plnění zpráv webu - za což děkuji.

Tom - nepřihlášený host (...14.232...)
27.06.2019 18:24

uroven novinek na planes hluboce klesla. navic se z nich staly “nazorove” vylevy.

americke narozeni pouze zakazovalo americkym spilecnostem letat nad zalivem a pobreznimi oblastmi. letani nad vnitrozemim nebylo zakazano/omezeno.

v tuto chvili nad iranem singapore, lufthansa, swiss, alitalia a dalsi.

ma to smysl komentovat dal?

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace