Prezident Putin podepsal nové názvy 44 ruských letišť

  • 06.06.2019 13:00

Výnos o přejmenování 44 ruských letišť podepsal prezident Putin. O nových názvech rozhodlo všeobecné hlasování v on-line internetové anketě. Nová jména se rekrutují z významných osobností kultury, historie, pilotů, vojevůdců atd. Iniciativa přejmenovat letiště vyšla z organizace Ruská geografická společnost.

Mění se také jména moskevských letišť: Šeremetěvo bude nově letištěm Alexandra Puškina, Vnukovo konstruktéra Andreje Tupoleva a Domodědovo chemika Michaila Lomonosova.

Jména významných státních představitelů dostal např. Kalinigrad (Alžběta Petrovna), Krasnodar – Kateřina II., Murmansk – Mikuláš II. 

Jména známých vědců dostalo např. letiště Kaluga (Konstantin Ciolkovský), Samara (Sergej Koroljov), Tjumeň (Dmitrij Mendělejev), Petropavlovsk-Kamčatskij (Vitus Bering).

Mezi letiště, která dostala nová jména po významných osobnostech kultury, patří např. Magadan (Vladimír Vysockij), Mineralnyje Vody (Michail Lermontov) a Simferopol (Ivan Ajvazovskij).

Jména vojevůdců a letců ponesou např. letiště Stavropol (Alexandr Suvorov), Nižnij Novgorod (Valrij Čkalov) a Novosibirsk (Alexandr Pokryškin).

Stojí za zmínku, že některá letiště si ponechají původní označení, protože hlasování nedalo výsledek s dostatečně přesvědčivou převahou hlasů pro vítězného kandidáta. Mezi ně patří Petrohrad – Pulkovo. V prvním kole hlasování zvítězil spisovatel Dostojevský, což vyvolalo nespokojenost, neboť se všeobecně očekávalo vítězství cara Petra I., zakladatele města. Jeho jméno ale mezi tím přesvědčivě získala Voroněž. Nový název nezískalo ani letiště Volgogradu (Gumrak) nebo Altaje. Pravidlu, že se jedná o významné ruské osobnosti, se vymyká Petropavlovsk – Kamčatskij, neboť Vitus Jonassen Bering byl dánský mořeplavec a navigátor, který se však plavil ve službách ruského námořnictva. (Foto: SVO Airport, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Karel Řehák (...250.231...)
07.06.2019 09:04
Nová jména

No a mě se včera zdálo, že něco říkala o Puškinovi. Moc jsem jí neposlouchal, ale říkala, že přistáváme na letiště Šeremetěvo s názvem po Alexandrovi Puškinovi. Nebo tak nějak :-)
Let SU17 z Petrohradu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace