Letní seriál: Na dovolenou letecky? Bez obav i v pokročilém věku (6. díl)

  • 23.06.2019 09:00

Dlouho jste nikam neletěli a máte obavy, zda vše zvládnete? Limituje vás pokročilejší věk nebo zdravotní hendikep? Přinášíme vám rady a tipy, jak na cestování letadlem v klidu a bez komplikací.

Víte, kam letíte?

Cestujete-li do zahraničí, připravte se na specifika navštívené země a okolnosti, které vás během dovolené mohou potkat. Zjistěte si dopředu, do jakých podmínek se chystáte: například jestli je na daném místě běžně dostupná pitná voda, jaké je složení místních potravin, kde se nachází nejbližší lékařská pomoc a za jak dlouho se k ní dostanete. Poznamenejte si také několik frází v místním jazyce, díky kterým si můžete zavolat pomoc nebo sdělit základní informace o vlastním zdravotním stavu. Mějte také u sebe kontakty na rychlou záchrannou službu a seznam užívaných léků. Jestliže se chystáte do exotických zemí, nezapomeňte se ještě před cestou očkovat a zařídit si připojištění.  

Poraďte se před cestou s lékařem

Moderní medicína umožňuje bez potíží létat i lidem, kteří mají například kardiostimulátor či defribrilátor, a to už po několika dnech od implantace přístroje. Vždy je ale vhodné případnou cestu letadlem dopředu konzultovat s lékařem, ujistit se, že váš aktuální zdravotní stav je vyhovující, a vyžádat si také od lékaře potřebnou zdravotní dokumentaci.

Pozor na omezení zavazadel

Vždy si před cestou zjistěte, jaké jsou maximální povolené rozměry a také maximální povolená hmotnost zavazadla, které si berete s sebou. Limity pro hmotnost a rozměry zavazadel se mohou lišit v závislosti na letecké společnosti, která zajišťuje váš let. Cestujete-li s nízkonákladovou leteckou společností, připravte se na to, že si pravděpodobně budete moci vzít jen jedno, a sice kabinové zavazadlo. Za další zavazadlo si budete muset připlatit. S pravidly pro přepravu zavazadel se seznamte u vaší letecké společnosti.

Využijte na letišti asistenta

Na Letišti Václava Havla Praha můžete využít asistenční službu, která vám pomůže s bezpečným odbavením, doprovodem přes stanoviště bezpečnostní kontroly, průchodem letištěm i samotným nástupem do letadla a usazením na místo. Asistenci si objednejte dopředu (nejlépe již při nákupu letenky) a přesně specifikujte své individuální potřeby. Získáte tím jistotu, že asistence bude k dispozici po celou dobu vaší cesty – tedy i při přestupu, na letišti v cílové destinaci, případně při návratu zpět.

Dbejte na pitný režim

Vzhledem k tomu, že vzduch v kabině letadla je velmi suchý, hrozí při nedodržení pitného režimu dehydratace. Doporučuje se proto před odletem hodně pít, a to hlavně neochucenou vodu. Zcela se vyhněte alkoholickým nápojům. 

Celá infografika ke stažení či zobrazení ve formátu PDF




Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace