Letenky zdraží. Evropská komise uvažuje zdanit letecké palivo.

  • 19.05.2019 08:30

Evropská komise studuje možnost uvalit daň na letecké palivo. Zdražením letenek chce omezit počty cestujících a omezením letecké dopravy snížit exhalace, které letecká doprava produkuje.  Vyplývá to ze studie, která unikla z Evropské komise. Hlavními zastánci zdanění paliva nebo uvalení DPH na letenky v EU jsou Belgie, Francie a Nizozemí.  

Dokument předpokládá, že zavedení daně 330 EUR na 1000 l leteckého paliva sníží exhalace produkované leteckou dopravou o 11 %. Letecké společnosti však takový nárůst nejsou schopny absorbovat a bude tedy přenesen na cestující. Daň zvýší cenu letenek o asi 10 %, což by podle předpokladů snížilo počet cestujících o 11 %. Vloni přitom vyrostl objem evropské letecké dopravy v Evropě o 6,1 % a evropská letiště odbavila 2,34 mld. cestujících (http://www.airport-business.com/2019/02/european-air-passenger-traffic-6-1-2018/).

Hospodářské výsledky leteckých společností a rozvoj celého odvětví jsou přitom velmi citlivé na ceny paliva. Doposud byl hlavním rizikovým faktorem ovlivňujícím ceny paliva kartel OPEC a geopolitická situace. Nyní se zdá, že ohrožení růstu letecké dopravy v Evropě představuje Evropská komise. 

Uvažovaná změna by přitom zasáhla nejenom letecké společnosti, cestující, zaměstnance, ale také další odvětví, např. turistiku. Navíc zdanění leteckého paliva by odporovalo Chicagské úmluvě, která uvalení daně na palivo zapovídá. Jinou variantou proto může být uvalení DPH na letenky nebo zavedení poplatků na cestujícího, jak to nyní např. připravuje holandská vláda (https://www.planes.cz/cs/article/203300/ryanair-napadl-holandsky-navrh-na-zdaneni-letecke-dopravy-zvyhodnuje-klm). (Foto: Shell, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



michal - nepřihlášený host (...48.48...)
19.05.2019 23:50
trolové

Zdá se, že zase další anonymní článek, který má za cíl zkontrolovat, kolik placených přispěvatelů sleduje tento web a napíše sem negativní reakci na EU. Dost smutné, kam tento web padá - a to zřejmě nejen na straně diskusí, tak i v redakci. Kde jsou ty doby, kdy sem psali piloti, dispečeři ...

Vh - nepřihlášený host (...250.28...)
19.05.2019 19:23

To nemyslí už fakt vážně sami si z EU létají letadlama zadarmo bez daně prděj tam tak že to udělalo všechny ozonové díry ale hlavně že budou mít z toho větší plat. Kopnout je na oběžnou dráhu a nechat je tam kroužit!!!

jirp (...17.10...)
19.05.2019 14:53
palivo

Vzdycky jsem si myslel, ze dostupne letani je jedna z vyhod teto doby. Ted to vypada, ze je to nepritel.
EK uz skutecne mluvi do vseho. Jeste by bylo dobre znat, na jake skvele ucely se vynalozi ten dodatecny prijem.
Doufam ten sileny navrh neprojde!

Peter Pšenica (...41.183...)
19.05.2019 11:33

Osobne si myslím, že to bude mať len krátkodobý efekt na zníženie počtu cestujúcich (ak vôbec). Ľudstvo (aspoň vo vyspelej časti sveta) má stále vyššie disponibilné príjmy a chce cestovať. Takže po krátkom čase si ľudia bohužiaľ zvyknú na vyššie ceny a budú cestovať aj za ne. Podobne je to s cenami automobilového benzínu, aj keď sa zvýšia, ľudia neprestanú jazdiť a ak, tak iba malý zlomok ich obmedzí trochu svoje jazdy. Takže podľa mňa ďalší "skvelý" krok EK, ktorá nahrabe od ľudí peniaze na daniach a potom sa niekde "rozplynú" v európskom rozpočte, príp. ich naoko posunú (samozrejme nie v plnej výške) do eurofondov, a tie sa krásne rozkradnú v jednotlivých členských krajinách (vychádzam z reality Slovenska a jeho vládnych strán SNS a Smer-SD). Takže výsledný efekt pre životné prostredie bude veľmi sporný, ale ľudia zaplatia viac (podobne ako nedávno tu zverejnený článok o obrovskom náraste tržieb za podané batožiny).

Mailand (...197.150...)
19.05.2019 11:25

To si opravdu někdo myslí, že jim jde o živ. prostředí?

VendaLBC - nepřihlášený host (...135.41...)
19.05.2019 10:40
palivo

eu :

Jenže jak se dá živ. prostředí chránit rychleji a efektivněji ?
Fakt mě nic nenapadá.........ty víš jak ?

eu - nepřihlášený host (...81.209...)
19.05.2019 09:33

V tom Bruselu jim opravdu hrabe..nic nedělání je nutí vymýšlet voloviny.
Funkcionář EU/EK je diagnoza ne zaměstnání.
Životní prostředí se dá chránit jinak a efektivněji,ale holt to asi tolik nevynáší..:-)

Celkem 7 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace