Letní seriál: Co dělat před cestou na letiště (1. díl)

  • 12.05.2019 09:00

S blížícím se létem se řada z nás chystá na svou vysněnou dovolenou letecky. Co všechno si pohlídat, abyste na letišti hladce prošli bezpečnostní kontrolou a vaše dovolená začala bez zbytečného stresu? Máme pro vás seriál praktických rad a tipů – v první díle se zaměříme na to, co všechno si můžete připravit ještě před cestou na letiště.

  1. Na co bychom neměli zapomenout už před cestou na letiště?

Nezapomeňte si včas projít všechny informace ke svému letu – tedy datum a čas odletu, název letecké společnosti a informace o počtu zavazadel včetně rozměrů a hmotnosti. Důležité je zkontrolovat si také cestovní doklady a případná víza. Cestujete-li s dítětem, je nutné, aby mělo vlastní cestovní doklad. Do zemí Schengenského prostoru a některých dalších států (kompletní seznam najdete na stránkách českého ministerstva zahraničí) stačí občanský průkaz, při cestě mimo Schengenský prostor je pak nutný cestovní pas.

  1. Zjistěte si pravidla pro přepravu zavazadel a možnosti on-line odbavení

Další nezbytností je respektovat pravidla a limity zavazadel, které si berete na palubu (tzv. příruční zavazadla) i těch, které si odbavíte do nákladové prostoru (tzv. odbavená/zapsaná zavazadla). V odbavených zavazadlech nesmíte převážet žádné zakázané předměty, dejte si pozor třeba na lithiové baterie, které do zapsaného zavazadla nepatří. Když se takto připravíte, ušetříte si čas i případný stres při odbavení na letišti a můžete před odletem nakupovat nebo odpočívat v terminálech.

Některé letecké společnosti nabízejí odbavení on-line. V pohodlí domova si tak vytisknete palubní vstupenku, popř. si ji nahrajete do svého mobilního telefonu, a vyhnete se tak případné frontě u odbavení na letišti.

  1.  Připravte se na bezpečnostní kontrolu již doma při balení příručního zavazadla

Již při balení batohu, kabelky či malého kufříku, který si chcete vzít na palubu, si zjistěte, jaké předměty v něm můžete mít. Základem je například:

  • Tekutiny či gely mohou do příručního zavazadla pouze v nádobách do 100 ml. Za tekutinu je považována také například řasenka nebo zubní pasta. Tekutiny musí být navíc uloženy do maximálně jednoho uzavíratelného a průhledného sáčku. Pořiďte si tedy takový sáček o objemu maximálně 1 litr (rozměry cca 10 x 20 cm) a vše potřebné do něj umístěte už při balení doma. Ušetříte si tím drahocenný čas na letišti.
  • Elektroniku a náhradní baterie mějte vždy v příručním zavazadle. To se týká také powerbank a nejrůznějších kabelů či nabíjecích stanic.
  • Nemějte u sebe zakázané předměty jako nožíky nebo hořlavé látky.
  1. Tekutiny a elektroniku si dejte do zavazadla nahoru

Jak sáček s tekutinami tak elektroniku či powerbanku si zabalte pokud možno tak, abyste se k nim snadno dostali. Budete je totiž muset na letišti opět vytáhnout a předložit ke kontrole zvlášť. Pokud si průhledný sáček zapomenete, dostanete jej přímo na pražském letišti. Mělo by se však jednat o poslední záchranu.

  1. Z kapes všechno ven

Na letiště se dostavte s dostatečným časovým předstihem – minimálně dvě hodiny před odletem.  K bezpečnostní kontrole na letišti je nutné odevzdat všechny osobní věci, které máte u sebe, zejména všechny kovové předměty. Již dopředu proto myslete na pásky, hodinky, šperky, mince ale také například boty, které mohou mít v sobě kov. Odložit bude nutné také svrchní oděv a pokrývku hlavy.

 

Celá infografika ke stažení či zobrazení ve formátu PDF




Komentáře



Prngr - nepřihlášený host (...30.170...)
06.06.2019 22:07
Trapné kecy

To jsou trapné oficiální kecy - "minimálně 2 hodiny předem" ... a pod.
Rozumnější by byly reálné rady - po EU bez zapsaného zavazadla vám stačí 40 minut
odbavovací špička je od - do ...
tohle v Praze tolerují, tohle netolerují

martin - nepřihlášený host (...178.171...)
27.05.2019 13:14
repelent II.

anebo, Míro, jinak. Nebudeme řešit, co dělají jiné letecké společnosti na jiných letištích, ale to, co je v Praze. Tedy:
Jak se podle Tebe má správně přepravovat repelent, který je potřeba dostat do Gabonu?

martin - nepřihlášený host (...178.171...)
27.05.2019 13:08
repelent

Míro, nejdřív si přečti instrukce o kosmetice a pak si zjisti, co je to odbavené zavazadlo. Až to budeš mít zvládnuté, tak si udělej výlet do tropů, tedy jestli umíš nějaký cizí jazyk. SAMOZŘEJMĚ že se v tropech v malarických oblastech stříká v letadle repelent - po přistání, před otevřením dveří. Kabinou cestujících procházejí letušky a pod stropem ho stříkají ze sprejů do klimky i na lidi, ty chytráčku. Setkáš se s tím na VŠECH tropických linkách všech dopravců, kterých se to týká, tj. třeba Emirates, Qatar, Etihad, Ethiopian, Oman air, South african, Air France, Iberia...

Mira - nepřihlášený host (...131.62...)
23.05.2019 16:50
To Martin

Než začneš někoho nazývat kokotem, přečti si bezpečnostní pravidla, je to veřejně dostupné na stránkách letiště. Chtěl bych tě vidět, kdyby někdo ten repelent začal stříkat v letadle.

martin - nepřihlášený host (...48.34...)
23.05.2019 16:18
repelent

Pak jde taky o to, aby na letišti nepracovali kikoti. Letěl jsem pracovně do tropů a v odbaveném zavazadle jsem měl repelent, protože v tropickém cíli se repelenty neprodávají, takže se prostě musejí přivézt, protože proti malárii nebo dengue vám prostě mávání tričkem nepomůže. Idiot u rentgenu nadrozměrných zavazadel tvrdil, že repelenty jsou dneska jako pepřáky a že se to nesmí v odbaveném zavazadle přepravovat. Řekl jsem mu, že je to naopak určeno pro lidi a lidi si to na sebe stříkají jako ochrannou kosmetiku. Pochopitelně, že vocas měl navrch, protože na letišti má navrch každý sekuriťácký hovado, co vychodilo základku. Přál bych tomu šmejdovi, jestli se jednou dostane do zahraničí, tak ať tam tu dengue dostane a pokud možno na to rovnou chcípne.
A to jsem ani neřekl, že v tropech řada leteckých společností před otevřením dveří sama rozprašuje repelent v letadle!

Jindra - nepřihlášený host (...91.150...)
19.05.2019 10:39
Info

Tyto informace by měly dávat v cestovkách.Kdo letí poprvé nebo letěl někdy např.v roce 1976.
Pro takovéto cestující mají velkou cenu a pomůžou.

Radek - nepřihlášený host (...176.109...)
18.05.2019 21:35
bus 118

Btw: Bus 119 jiz nejezdi z "Kulataku", ale z Nadrazi Veleslavin

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
17.05.2019 10:36
Náhodou,

to vůbec není špatný, i když drtivá většina zdejších čtenářů to dobře zná.
Místo 119 z Kulaťáku doporučuju 100 ze Zličína - protože není tak známá, bývá podstatně volnější, a hlavně nikde po cestě nestaví, až u letiště.
MMCH, jak má vypadat "uzavíratelný průhledný sáček"? Mám v práci fůru sáčků se zaklapávacím "umělohmotným zipem" od dodávaných součástek.

petrp (...188.242...)
16.05.2019 16:36

Já se těším na kapitolu Jak se probojovat do autobusu 119:-)

Pedro - nepřihlášený host (...252.81...)
15.05.2019 18:54
Pred cestou na letisko...

Na planes.cz som predpokladal článok v štýle skontrolovať počasie a nezabudnúť kľúče od hangáru ... ale ok :)

Celkem 10 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace