Dakoty nad Normandií. Známe detaily jedinečné a neopakovatelné akce.

  • 08.05.2019 08:30

Do oslav 75. výročí vylodění v Normandii 6. června 1944 se zapojí kromě jiného asi 35 Dakot, které připomenou tuto významnou událost. Invaze byla zahájena výsadkem 24 tisíc vojáků, z nichž většinu přepravilo nad okupované území asi 800 letadel Douglas C-47 Skytrain (Dakota). Dakoty se tak staly jedním ze symbolů invaze i dalších velkých výsadkových operací. Jedná se zřejmě o největší, ale zároveň také poslední velkou formaci Dakot, kterou je možné vidět od konce války a berlínského mostu.

Dakoty se vydají na cestu do Normandie dne 5. června v cca 13:40, a to z letiště Imperial War Museum v Duxfordu. Doprovázeny řadou dobových stíhaček poletí na letiště Caen-Carpiquet Airport v Normandii, a to trasou a v časech uvedených na obrázku. Ve výsadkovém prostoru nad Ranville v cca. 16:30 vyskočí z Dakot parašutisté s klasickými vojenskými padáky (nikoliv moderními typu křídlo), aby událost byla co nejvíce autentická. Plánovaný čas přistání na letišti Caen-Carpiquet je 16.45 (místního času). Letadla dále uvidíme ve vzduchu ještě 7. a 8. června (program). Historická letadla budou vystavena na statické ukázce na letišti Carpiquet, které bude pro návštěvníky otevřeno. Video promo je možno shlédnout zde https://www.youtube.com/watch?v=2TkyCqUJhig#action=share (Foto: DAKS over Normandy, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace