Přepaden letoun Austrian Airlines v Tiraně

  • 12.04.2019 17:00

9. dubna došlo na letišti v albánské Tiraně (TIA) k ozbrojenému přepadení letounu Austrian Airlines Airbus A320-214 (OE-LBY), který se chystal odletu do Vídně jako let OS848.

Podle zpravodajství Reuters vnikli v době nástupu cestujících lupiči vyzbrojení automaty na stojánku v hasičském autě a zmocnili se dodávky peněz. Podle některých zdrojů šlo o 2,5 mil. EUR, podle jiných až o 10 mil. EUR. Částku policie neupřesnila. Policie v rámci pátrání zadržela 4 cestující a asi 40 dalších vyslýchala.

Během přepadení a následné přestřelky s policií byl jeden z útočníků zastřelen. Kromě automatu a zásobníků byl rovněž ozbrojen granáty. K podobnému přepadení došlo podle místních zdrojů již potřetí.

Letoun odletěl do Vídně s tříhodinovým zpožděním. S ohledem na neuspokojivou bezpečnostní situaci a opakované přepady se Austrian Airlines nyní rozhodly, že až na další nebudou z letiště v Tiraně přepravovat hotovost ani jiný hodnotný náklad.

Austrian Airlines zdůraznily, že nedošlo k ohrožení bezpečnosti cestujících. Jedná se zjevně o PR eufemismus, neboť přítomnost zločinců ozbrojených samopaly a granáty a jejich přestřelka s policií v bezprostřední blízkosti letadla zjevně ohrožením bezpečnosti je. Tedy doufejme alespoň v našem pojetí bezpečnosti. (Foto: YouTube, planes.cz)


Související fotky


Komentáře



Ouha (...91.214...)
12.04.2019 18:38
Airlive

Authorities caught up with the robbers one kilometer away from the airport.

“The perpetrators exchanged fire with the police during the chase in a secondary road and one of them lost his life in that exchange,” the police statement said.

petrp (...188.226...)
12.04.2019 17:15

Ten den, kdy se to stalo jsem se juknul na FR a divil jsem se , že odlétli, tak jsem si řekl, že to asi byl nějaký jiný letoun pro přepravu peněz, ale koukám, mýlil jsem se a co se táče bezpečnosti dávám autorovi plně za pravdu.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace