Konference Innovation in Aviation 2019

  • 17.03.2019 09:00

Na konci února proběhla v Praze pod záštitou ministerstva dopravy, ministerstva průmyslu a obchodu, svazu českého leteckého průmyslu, svazu průmyslu a dopravy a organizace Moravian Aerospace Cluster konference Innovation in Aviation, která se zabývala různými pohledy na inovace, ukazující možné směry vývoje v oblasti dopravního i „menšího“ létání.

Jak zmínilo několik přednášejících, životní cyklus inovací v letectví je dlouhý, především kvůli potřebě důkladných certifikací. Proto je cesta k realizaci inovací, týkajících se přímo fyzického létání, poněkud delší, což však neznamená, že v mnoha dotčených oblastech nevznikají stále nové a nové myšlenky. O to rychlejší inovace můžeme pozorovat v oblastech, které s létáním úzce souvisejí, nedotýkají se však tak těsně jeho základních regulovaných prvků – příkladem může být péče o potřeby cestujících.

Po úvodních slovech zástupců ministerstev a představení odborného moderátora byl zahájen první blok konference.

Jan Váňa, obchodní ředitel společnosti WheelTug plc, představil připravované řešení nezávislého elektrického pojíždění letadel, které firma vyvíjí a testuje (zkoušky proběhly před lety i na pražském letišti). Toto zařízení bude leteckým společnostem nabízet časové i finanční provozní úspory například při vytlačování či odmrazování letadel, a první ze stovek objednávek by firma měla realizovat poté, kdy americký letecký úřad FAA vyhodnotí závěrečnou baterii testů, prozatím plánovanou na podzim roku 2019. V předsálí konference si hosté mohli prohlédnout a vyzkoušet model ovládání a pohybu letadla vlastní silou.

Videoprezentace z konference, od času 0:20 demonstrace pojíždění s nezávislým zařízením WheelTug

Ambróz Both ze společnosti MCAE Systems, zabývající se 3D technologiemi, poté představil inovativní způsoby měření aplikované na letecký průmysl.

V následující přednášce pak David Petrovič, který nyní ve společnosti kiwi.com vede tým zabývající se globálními distribučními kanály, představil pozici kiwi.com jako inovátora na poli nabízení letenek od různých dopravců. Řešení společnosti se neustále inovují a rozšiřují a nabízejí pružnější možnosti než tradiční prodejci. V současné době obsluhují přes 90 milionů vyhledávacích dotazů denně v nabídce přesahující 15 miliard teoretických kombinací. Výsledkem je globální prodej průměrně 25 000 letenek za den. Společnost však neustále rozšiřuje záběr a nabízí inovativní řešení, například na stále větším počtu letišť přestupy mezi lety různých společností s pomocí při transferu zavazadel.

David Petrovič přednáší o dalším rozvoji technologií a služeb nabízených společností kiwi.com

Milan Šlapák, předseda představenstva a generální ředitel firmy GE Aviation, působící v České republice, představil na začátku druhého bloku inovace při vývoji i provozu nového motoru GE Catalyst. Motory GE (převážně tryskovými), jsou vybavena letadla, která v každém okamžiku přepravují po světovém vzdušném prostoru 300 000 osob, letadlo s motory GE startuje někde na světě každé 2 sekundy. Například od května tohoto roku budou probíhat letové zkoušky nových motorů GE9x, pohánějících Boeingy 777X. V České republice se GE Aviation věnuje vývoji turbovrtulových motorů, jejichž nový zástupce GE Catalyst bude pohánět například nový obchodní letoun Cessna Denali firmy Textron. Inovativní prvky se uplatní jak při vývoji a výrobě tohoto motoru s investicemi 450 milionů dolarů (ovládání FADEC, aditivní výroba trojrozměrným tiskem), tak i při jeho provozu a údržbě (digitální dvojče každého vyrobeného motoru, servisní intervaly podle potřeby na základě dat předávaných v reálném čase).

Milan Šlapák přednáší o vývoji motoru GE Catalyst

Marco Venanzetti, výkonný ředitel Aero Vodochody pro program L-39NG, přednášel zajímavé informace o nových technologiích a přístupech k výcviku dnešních pilotů z přirozeně digitální generace.

Druhý blok uzavřelo několik dalších příspěvků týkajících se výuky a simulátorů, které přinesly mnoho zajímavých informací od Jana Špačka z LOM, testovacího pilota Thomase Reinerta z firmy Grob Aircraft a Lucy Leoneho z firmy Aeralis, nabízející kromě simulátorů také koncept univerzálního cvičného letadla s jednotným trupem a variabilními motory a křídlem.

Ve třetím bloku, věnovaném leteckému provozu, představil Filip Kopecký z Letiště Praha například nové technologie, umožňující sledování toků cestujících při průchodu letištěm, identifikaci kritických míst a následné úpravy, které cestujícím pohyb usnadní.

Barbora Janíková z Řízení letového provozu uvedla informace k dlouhodobému projektu Smart Sky, připravujícímu prostředí pro organizaci provozu dronů ve vzdušném prostoru České republiky.

Blok uzavřely prezentace Simony Frankové z firmy NG Aviation o digitalizaci leteckých dat, která pak poslouží letištím i dalším složkám při optimalizaci klíčových procesů, a Jana Zahálky z firmy Radalytica, nabízející robotizované rentgenové kontroly například i pro leteckou výrobu.

Závěrečný blok zahájil letecký akrobat a mistr světa v závodech Red Bull Air Race Martin Šonka, který poutavě vyprávěl o své cestě na vrchol v této kategorii.

Ivo Prokop z firmy Pure Flight představil projekt elektromobility ve vzduchu, týkající se malých letadel, například elektrického letadla ΦNIX, které v současné době dokáže opakovaně přeletět kanál La Manche.

Vesmírný architekt Tomáš Rousek prezentoval svou firmu XTend Design LTD, zabývající se mimo jiné návrhy pozemských i kosmických objektů včetně dopravní infrastruktury.

Na závěr přednesl předtočenou prezentaci o inovačních strategiích David Pavlík, CIO společnosti kiwi.com.

Jan Váňa předvádí Martinu Šonkovi ovládání zařízení WheelTug

Pražská konference přinesla mnoho zajímavých informací o nápadech a rozvoji v oblastech těsněji i volněji spjatých s létáním. O některých z nich vám postupně připravíme samostatné články.

Příspěvky: Konference Innovation In Aviation 2019, www.innovationinaviation.com

Fotografie: Petr Vreštiak, www.petrvrestiak.com

Autor: planes.cz



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace