FAA chce schválit nový software pro MAX již 25. března. Spěch vyvolává nedůvěru.

  • 17.03.2019 08:00

Federální úřad pro letectví FAA očekává, že nový software pro 737 MAX bude schválen již 25. března. Oznámilo to zpravodajství CNBC s odvoláním na zdroje z leteckého úřadu FAA. Pokud FAA nový software schválí, nemusí to však ještě automaticky znamenat, že zruší zákaz letů. Není ani garantováno, že jednotliví regulátoři odvolají uzemnění strojů, jakmile tak učiní FAA.

Přinejmenším některé země zpochybňují objektivitu FAA. Pochybnosti posiluje fakt, že původně byl termín pro nový software stanoven na duben, nyní se však termín náhle zkrátil na 10 dní.  

Boeing kromě nového software zpracovává nové tréninkové materiály a manuály. Také zde však čelí Boeing kritice, že původní školení o systému MCAS (software snižující riziko, že se letoun dostane do pádového stavu), které následovalo po katastrofě Lion Air, bylo „odfláknuté“ a podřízeno spíše požadavkům regulátora než reálné potřebě provozovatelů.

Dalším problémem je to, že Boeingy 737 MAX létají v komerčním provozu už takřka dva roky, ale simulátory pro výcvik posádek budou dodány teprve koncem roku. Původně se předpokládalo, že nejde o problém, ale katastrofa Lion Air ukázala, že 737 MAX má odlišné letové charakteristiky než jeho předchůdce. Boeing o implementaci systému MCAS ani o změně letových charakteristik piloty neinformoval. Celou situaci chce nyní vyšetřovat také výbor pro dopravu americké Sněmovny reprezentantů. 

Boeingu rozhodně nijak nepomohlo, že po katastrofě letadla Lion Air výrobce ukazoval na posádku a trval na tom, že se posádka mohla a měla s nečekanou situací vyrovnat.   

Analytici odhadují, že náklady na vývoj a implementaci software u všech letadel 737 MAX se budou pohybovat kolem 500 mil. USD. Náklady na kompenzace a dopad zpoždění dodávek do hotovostních toků výrobce odhadují analytici kolem 2 mld. USD za každý měsíc prostojů.

Boeing v mezidobí pokračuje ve výrobě 737 MAX. (Foto: Times Live)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



BENDA - nepřihlášený host (...24.33...)
17.03.2019 23:04
Vrazda....!

Celkem legalni vrazda 350 lidi ze strany vyrobce!

Fan. - nepřihlášený host (...23.219...)
17.03.2019 13:47

Vlk se zase slastně přežere a koza šťastně zabřezne ...
Jako vždycky fantasticky zrežírované !!!!!

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace