Spojené státy narovnaly podmínky pro poskytování mokrého leasingu. Rozhodnutí postihne společnosti EU

  • 26.02.2019 08:00

S odkazem na stávající nerovné uspořádání odejme americké Ministerstvo dopravy (US Department of Transportation) některým evropským leteckým společnostem právo provozovat lety do USA v rámci tzv. mokrého leasingu (tj. pronájem letadla včetně posádky, údržby, pojištění a certifikátu).

Zatím je předčasné určit, jaký je konkrétní dopad takového rozhodnutí. Týká se jmenovitě společností Aer Lingus, Austrian Airlines, Lufthansa, TAP Air Portugal a Norwegian Air Shuttle.

Americké úřady tím omezují mokrý leasing mezi dopravci zemí EU stejným způsobem, jakému čelí americké společnosti od roku 2008. Jedná se tedy o zrcadlové opatření, které má nastavit spravedlivé podmínky mezi americkými a evropskými provozovateli.

Počínaje 30.3. je ukončena platnost veškerých povolení evropských společností, která jsou v platnosti po dobu min. 14 měsíců. Platnost ostatních se omezuje na max. dobu 14 měsíců, tj. např. povolení pro Norwegian vyprší 26. května.   

Americké Ministerstvo dopravy podotýká, že v září 2008 upravily (tj. omezily) země EU právo společností ze zemí mimo EU operovat na trhu mokrého leasingu v rámci EU. Americké firmy poskytující tyto služby tak ztratily možnost ucházet se o zakázky společností zemí EU a konkurovat subjektům registrovaným v EU.

Spojené státy navrhly řešení problému již v roce 2017, ale země EU se k návrhu nikdy nevyjádřily. Proto se americké úřady rozhodly přijmout reciproční opatření, a to bez dalších konzultací s Evropskou komisí. (Foto: Aviation Voice, abpick.co.uk, planes.cz)


Související fotky


Komentáře



Mokry - nepřihlášený host (...177.6...)
26.02.2019 17:47

Mokrý leasing...

Tento termín je i češtině wet lease.

Překlad do češtiny je v tomto případě bolestný.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace