Německo vyřadilo ze soutěže o perspektivní stíhačku Lockheed Martin F-35. Dává prostor evropské spolupráci.

  • 11.02.2019 13:00

Soutěž o perspektivní stíhací letoun německé Luftwaffe se zúžila na souboj Boeing F/A-18 s Eurofighterem. Německo také požádalo oba výrobce o potvrzení, že letoun může nést americké taktické atomové bomby. Vítěz soutěže bude svými letadly nahrazovat 85 dosluhujících letadel Tornado. Kromě toho chce Luftwaffe také nahradit 33 starších stíhaček Eurofighter, a tak zajistit celkovou obnovu.

Pro Lockheed Martin je německé rozhodnutí zklamáním, protože může ovlivnit rozhodování v dalších evropských zemích, např. Belgii. Firma proto oznámila snížení ceny F-35 na 80 mil. USD.

Zdroje blízké ministerstvu dříve spekulovaly, že Německo rozdělí zakázku na část, která půjde k americkému dodavateli, a část získá Eurofighter. Na výrobě Eurofighteru se podílí Airbus, BAE Systems a Leonardo. Nyní se však zdá, že může být udělena zakázka jediná. To by favorizovalo „domácí“ Eurofighter.

Rozhodnutí Německa mohl ovlivnit tlak Francie, která varovala, že pořízení F-35 může znamenat konec společného projektu Eurofighteru. Současný dramatický pokles odhadu růstu HDP zemí EU pro rok 2019 znamená, že vlády zemí EU se musí lépe starat o vytváření domácích ekonomických příležitostí. (Foto: Lockheed Martin, Air Power, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace