Hrubé selhání amerického úřadu pro bezpečnost v dopravě TSA. Bezpečnostní prohlídka přehlédla, že cestující má pistoli

  • 16.01.2019 16:00

Bezpečnostní prohlídka na letišti Atlanta dopustila zásadní selhání, když nezjistila u cestujícího pistoli a náboje. Došlo k tomu dne 2. ledna na letu z Atlanty do Tokia, letem společnosti Delta Air Lines 295. Teprve během letu asi 30letá cestující shledala, že u sebe má omylem zbraň a tři zásobníky s municí. Jednalo se o legálně drženou zbraň pro sebeobranu. Cestující po zjištění, že u sebe má zbraň, neprodleně informovala palubní personál a zbraň byla po zbytek letu uložena u posádky. K tomuto selhání došlo přesto, že všichni cestující prošli bezpečnostní prohlídkou, TSA (Transportation Security Administration) během prohlídky na zbraň nepřišla, a to přesto, že byla převážena v běžném kabinovém zavazadle. Japonské Ministerstvo dopravy se obrátilo na americké Ministerstvo vnitra s žádostí o přijetí opatření, aby se podobný problém nemohl opakovat. V roce 2017 TSA zajistila na letištích v USA při bezpečnostních prohlídkách 3 957 střelných zbraní, z nichž 84 % bylo nabitých.

Protože se okamžitě objevily spekulace, že příčinou selhání je vládní „shutdown“, TSA vydala oficiální stanovisko, že v tomto případě byly hrubě porušeny procedury TSA a vyloučila, že by na letišti sloužilo méně pracovníků ochrany. U TSA slouží 51 000 bezpečnostních pracovníků.

Při přepravě zbraně je podle amerických předpisů nutno zbraň uložit do speciálního kontejneru a ten předat společnosti při odbavování.  (Foto: AP)



Komentáře



Pavel - nepřihlášený host (...125.216...)
17.01.2019 12:58

Tak jednou jsem byl náhodou svědkem objevení při security kontrole ve Varšavě pistole v kabelce u dámy ve frontě za mnou. Ten sken v obrazovce jsem viděl na vlastní oči. Holka se s bezpečákama hádala, že letí jenom na vnitrostátní lince a zbraň má legálně, tak ji nemají právo omezovat. Jak to dopadlo nevím, protože se mi nechtělo tam postávat.

yaakov666 - nepřihlášený host (...230.147...)
17.01.2019 11:21
ad kocour

No, jeden můj dobrý kamarád před cca 12 lety v Izraeli taky zjistil, že si zapomněl v batohu krabičku ostrých z návštěvy střelnice den před odletem. Prošel s tím bezpečnostními kontrolami v Praze i v Ženevě... Pak akorát v Izraeli řešil, jak se toho zbavit, protože si byl celkem jistý, že v Tel Avivu by mu to neprošlo... :)

MK. (...192.13...)
16.01.2019 23:36

Uprimne kocoure ... koukals nekdy do damske kabelky?

kocour - nepřihlášený host (...63.91...)
16.01.2019 21:33
???

Teda fakt nechapu,jak muze clovek v dnesni dobe teprve v prubehu letu shledat,ze ma u sebe( omylem) zbran a k tomu ostre naboje???

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace