Kanadský GoSarvaq: příběh, který skončil dříve, než stihl vůbec začít

  • 11.05.2016 00:11

Kanadská nízkonákladová virtuální společnost GoSarvaq se zapíše do dějin jako projekt, který byl ukončen dříve, než stihl být uveden v život. Původně se mělo jednat o partnerství firmy Sarvaq Logistic a charterové společnosti Nolinor Aviation s cílem nabídnout cestujícím cenově přijatelné vnitrostátní lety z hlavního kanadského města Ottawy do odlehlých severovýchodních oblastí země, do hlavního města teritoria Nunavut, Iqualuitu. Na lince Ottawa - Iqaluit panuje duopol společností First Air a Canadian North, které si dříve účtovaly ceny za zpáteční letenku za tříhodinový let až ve výši 2 600 kanadských dolarů (přes 47 tisíc Kč). V dubnu projekt změnil jméno na GoSarvaq a oznámil změnu skutečného dopravce, Nolinor Aviation měl být nahrazen společností Flair Airlines, která je zodpovědná i za projekt kanadského low-costu NewLeaf. GoSarvaq přišel s akčními cenami letenek 499 kanadských dolarů v jednom směru, oba konkurenti však zareagovali dočasným snížením cen letenek až o 70 %, na 399 dolarů na vybraná data. Na základě této cenové války firma GoSarvaq ukončila projekt dva týdny před prvním plánovaným letem s vysvětlením, že v drasticky změněných podmínkách trhu je plánovaný business model nákladově neudržitelný. Cestujícím, kteří si zakoupili letenku virtuálního dopravce, který nikdy neuskuteční let, budou zaplacené sumy refundovány. Canadian North zatím stále drží nejnižší ceny okolo 760 dolarů za zpáteční letenky, s největší pravděpodobností však ceny letenek na sever Kanady opět porostou. First Air i Canadian North stále provozují v aktivní službě Boeingy 737 verze -200.



Komentáře



Foxx (...107.208...)
11.05.2016 15:44

Nejsou teda z levného kraje. Počítám, že na linkách fungují nějaké subvence pro kmenové obyvatele, nebo podobný moloch.

cocik (...231.213...)
11.05.2016 05:38
ceny letenek

Je obrovska skoda, ze to nevyslo, protoze ty ceny letenek na sever Kanady jsou naprosto sileny. Predloni jsem mel obrovsky stesti, kdyz jsem vychytal cenovou akci First Air a za zpatecni letenku z Ottawy do Resolute Bay dal "jenom" 4 tisice dolaru. Normalne by me stala od cca 7 tisic (saver) do skoro 10 tisic (super flex).

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace