Střípek z čs. letecké historie

  • 21.06.2015 08:00

Letectví je bezpochyby světově významným oborem lidské činnosti a začátky tohoto fenoménu jsou velmi bohatě zastoupeny i v naší malé zemi… Uvedené téma patří především do kategorie historie letectví, ale ani příznivci dopravního létání se jistě nebudou pohoršovat nad tímto malým příspěvkem…, mj. i z důvodu pokusu rozšíření informovanosti o málo známém faktu.

Kdo jede po silnici č. II/611 Praha – Nehvizdy – Poděbrady, může si mezi Horními Počernicemi a Nehvizdy všimnout poničených objektů (budek) se „zvláštním tubusem“ na střeše (objekty stojí vlevo, ve směru H. Počernice – Nehvizdy na konci zástavby a na okraji Nehvizd před benzin. čerpací stanicí, dnes jsou „přikrášleny“ různými reklamami). Jedná se tedy o dvě měřicí stanice, postavené začátkem 20. let minulého století na rovném úseku někdejší pětikilometrové letecké báze, kde se proháněly první československé letouny z letiště Praha-Kbely a provádělo se měření rychlosti testovaných letadel v přímém vodorovném letu. Podrobnější Informace jsou uvedeny v knize Václava Němečka „Československá letadla 1918-1945“ (1. díl) na str. 114, v rámci popisu letounu BH-19 a leteckého neštěstí ze dne 7.8.1924. Při průletu nad těmito stanicemi – tubusy – se různými prostředky (časoměřiči, fototechnikou) registroval časový údaj, sloužící k určení dosažené rychlosti.

Uvedené objekty byly zřejmě ještě krátce využívány k měřicím účelům VZLÚ i v následujících letech min. století viz článek z r. 2013 uvedený na http://www.nehvizdy.cz/kuryr/kuryr1305.pdf, obě měřicí stanice byly také uváděny na mapách KN, ale v současnosti se na těchto mapách již nenacházejí…a o jejich vlastnictví a dalším osudu mi už není nic známo. V běhu času došlo na tomto úseku silnice k celé řadě úprav (např. výstavbou okružních křižovatek atd.), měřicí stanice se však dochovaly dodnes, bohužel v poškozeném stavu - viz přiložené snímky.

Byl bych rád, kdyby tyto stanice vešly více do povědomí zájemců o začátky letectví u nás. Vždyť je to významný a ještě stojící! doklad naší letecké historie a domnívám se, že jinde v kulturním světě (kde by podobnou historii a takové objekty měli) se k těmto „pomníkům“ chovají důstojněji. Kupodivu se dosud v řadách leteckých fanoušků zatím nenašel nikdo (alespoň mi to není známo), kdo by měl zájem takové památky podpořit a zachovat... Mohly by se např. stát dalším významným exponátem skvělého leteckého muzea v Praze-Kbelích… Protože se považuji za jednoho z dlouhé řady leteckých fandů a není mi zcela lhostejná budoucnost těchto objektů vybudovaných průkopníky československého letectví u nás doma, byl bych jedním z těch, který by přispěl jakoukoliv pomocí na jejich opravu a zachování – jenom doufám, že snad není pozdě!

Autor: Josef Volf



Komentáře



Petr Mück - nepřihlášený host (...48.49...)
26.07.2015 14:18
Záchrana měřící báze Nehvizdy

Díky panu Volfovi za článek. Ty objekty si zaslouží pozornost. Městys Nehvizdy a i já osobně jsme dosud věnovali zmapování faktických údajů a přípravě záchrany budovy hodně úsilí. Je škoda, že jste se nezeptal u zdroje. Komunikovali a jednali jsme s Armádou ČR, VZLÚ, VHÚ, Pozemkovou knihou, stavebními úřady, Okresním archivem v Přemýšlení, zjistili jsme pamětníky a nyní intenzivně řešíme převod pozemku pod bází z KSÚS na městys. Bude také nutné budovu i zaměřit a zanést do katastru (plány nejsou, vzala je vodovodní havárie v archivu VZLÚ) atd. Tedy není úplně pravda, že "nikdo nic nedělá", je vždy potřeba vidět i práci za tím. Pošlete mi na Vás, prosím, kontakt, budu rád, pokud se budeme moci pobavit o informacích, které máte Vy. Děkuji, Petr Mück, radní, Nehvizdy (e-mail: financni@nehvizdy.cz)
www.nehvizdy.cz/kuryr/kuryr1305.pdf

Čejchan - nepřihlášený host (...167.241...)
06.07.2015 12:01

Pamatuji se, že asi v roce 1969 se nad těmito stanicemi proháněl ing. Duchoň s L - 39. Vzpomínám na to vždy, když jedeme do Prahy. Jsou to pěkné vzpomínky.

Bohuslav Hamáček - nepřihlášený host (...86.126...)
05.07.2015 22:17
Také

Také jsem nevěděl k jakému účelu slouží, že to má spojitost s letectvím , to mi bylo jasné , ale co přesně, to mi bylo záhadou. jenom doufám , že nějaký horlivý úřednický d .....l , nerozhodne o jejich likvidaci. Bohužel nebylo by to poprvé.

Čop - nepřihlášený host (...195.194...)
22.06.2015 18:39
:-)

Právě dneska jsem jel kolem a dlouho přemýšlel o tom, k čemu to asi mohlo sloužit!!! Velké díky za osvětlení záhady. Až se sejde pár nadšenců, rád přiložím ruku k dílu.

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace