Breitling Jet Team oslavil návrat do Evropy přeletem přes Prahu

Francouzská akrobatická skupina Breitling Jet Team, jejíž piloti létají na českých letounech Aero L-39C Albatros, se při návratu ze svého zatím posledního turné, při kterém vystoupila za uplynulých dvanáct měsíců v mnoha zemích Asie, zastavila na několik dní i v našem hlavním městě. Pátek, 6. září 2013 byl na ruzyňském letišti určen pro setkání členů Breitling Jet Teamu se zástupci médií a VIP, redakce Planes.cz nemohla na akci pochopitelně chybět.

Breitling Jet Team, jehož domovem je francouzský Dijon, byl založen na začátku roku 2003. Jak už název napovídá, je vlastněn stejnojmenným výrobcem legendárních hodinek. Historie značky Breitling sahá do 19. století. Díky své kvalitě a průkopnických řešení chronometrů se prosadila i v leteckém průmyslu. První palubní časoměřič uvedla za 2. světové války. Od té doby se stala uznávanou značkou pro chronografy nejen mezi letci. Vzhledem k tomuto spojení si založila vlastní akrobatický tým, který propaguje nejen značku Breitling, ale i letectví samotné.

Breitling Jet Team původně létal na pěti letounech Albatrosech. Později se počet navýšil na šest strojů. V roce 2008 přibyl i sedmý L-39. Jedná se o první privátní akrobatický tým létající na proudových letadlech. Momentální složení týmu je následující: Jacques Bothelin - Speedy (vedoucí týmu), Bernard Charbonnel - Charbo, Christophe Deketelaere - Douky, François Ponsont - Ponpon, Frédéric Schwebel - Fredo, Philippe Laloix – Sheriff a Patrick Marchand alias Gaston. Kromě vedoucího týmu jsou všichni bývalí vojenští letci.

V pátečních dopoledních hodinách se v prostorách Terminálu 3 konala tisková konference Breitling Jet Teamu, o její úvod se postaral ředitel pražského letiště Jiří Pos, který vzápětí obdržel od jednoho z vrcholových manažerů firmy Breitling model letounu Albatros, se kterým provádějí členové akrobatické skupiny svá stále populárnější letecká vystoupení na airshow po celém světě.

Poté si vzal slovo vedoucí pilot týmu, Jacqus Bothelin, přezdívaný Speedy. Všechny přítomné novináře a VIP hosty seznámil s průběhem jejich právě ukončeného turné. Členové týmu se svým doprovodem strávili 12 měsíců na cestách přes Čínu, země jihovýchodní Asie, Jižní Koreu, Japonsko a Rusko.

Z pohledu pilota si tým užil létání v nízkých výškách a v těsné formaci přes světově proslulé památky či unikátní stavby jako např. 452 m vysoké mrakodrapy Petronas Towers, v letech 1998 až 2004 se jednalo o nejvyšší budovy na světě, dále pak neméně zajímavý byl přelet chrámu Borobudur v Indonésii, japonské hory Fuji a v neposlední řádě i Velké čínské zdi.

Při tomto turné tým ustanovil světový rekord, když nalétal 40 000 km. Kromě výše popsané stavby letěl na své cestě přes Mongolsko a jeho hory, džungli na Borneu, Jihočínské moře a poušť Gobi, aby mohl představit ukázku svého vystoupení novému publiku.

Před svým návratem domů se tým zastavil na několik dní v České republice. Dle Jacquese Bothelina se zde cítí skutečně dobře, blíže domovu a to nejen kvůli tomu, že létají na strojích vyrobených právě v ČR (pořízených však na Ukrajině). Breitling Jet Team u nás své letouny L-39C Albatros i servisuje, konkrétně v pražském LOMu.

Pro všechny členy týmu je velkou ctí možnost přeletu nad hlavním městem po skončeném asijském dobrodružství. Praha se všem velmi líbí. Odtud povede cesta celého Breitling Jet Teamu na letiště v Hradci Králové, kde se koná ve dnech 7-8. 9. 2013 jubilejní 20. ročník airshow CIAF. Albatrosy Breitlingu na něm po oba dva dny předvedou své zhruba dvacetiminutové perfektní akrobatické vystoupení, při kterém létají od sebe na minimální vzdálenost 3 m při rychlostí téměř 750 km/h při značném přetížení.

Nad Prahou a zejména částí ČR provedla celá skupina několik letů se zástupci novin, televize a VIP. Na ploše uzavřené RWY 22, kde byly letouny Breitling Jet Teamu odstaveny, si mohl každý z účastníků páteční akce prohlédnout kokpit a vlastně celý stroj. Poté následoval přejezd k dráze 30/12, kde všichni sledovali hromadný start skupiny a následně i přistání. To už probíhalo jednotlivě. Všemu předcházel efektní průlet nad ranvejí. Bohužel vše v protisvětle, takže se nedalo zrovna ideálně dokumentovat. Vpodvečer se pak celá akrobatická skupina i s doprovodem přesunula do Hradce Králové, kam se na její vystoupení můžete zítra a pozítří podívat i vy.

Nutno poznamenat, že i tyto podzvukové „roury“ mají něco do sebe a pro účastníky páteční akce to byl nevšední zážitek, zvláště pro ty, kteří měli tu možnost proletět se v nich na zadním sedadle.

Breitling Jet Team také děkuje Letišti Václava Havla Praha a jeho vedení za možnost uspořádat tuto výjimečnou akci, která by se neobešla ani bez podpory od Řízení letového provozu.




Související kategorie

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace