John Travolta a jeho dům: Splnění snu leteckého nadšence

Že je známý americký herec John Travolta velkým milovníkem všeho, co létá, je všeobecně známá věc. Sám je i pilotem a vlastníkem několika letadel. Dominantním je Boeing 707-138B Jett Clipper Ella imatrikulace N707JT, poslední dvě písmena jsou všeříkající. Boeing pochází z roku 1964. John ho zakoupil v roce 1998. Zajímavostí je, že se jedná o jeden z pouhých 13 postavených kusů o 3 metry zkrácené verze proti tehdejší standardní B707-120. Počátkem šedesátých let si je objednala společnost Qantas a důvodem pro zkrácení trupu bylo zvýšení doletu.

Neméně zajímavým faktem je, že tato dálková 707 je kratší než současný B737-900. Travoltův Boeing 707 (msn 18740) nese již několik let barvy právě společnosti Qantas z doby, kdy u ní byl provozován. Stalo se tomu tak v roce 2002 na základě vzájemné spolupráce herce v pozici Ambassador-at-Large a australského dopravce při propagačním turné Qantasu „Spirit of Friendship“ na povbuzení letecké dopravy po událostech z 11. září 2001. Herci byl na oplátku společností umožněn pilotní výcvik na jumbo jetu (B747-400) včetně typové zkoušky. Spolupráce Travolty a Qantasu trvá dodnes.


Z dalších hercových letadel jmenujme bizjet Challenger CL-601 s registrací N392JT, s ním navštívil letošní filmový festival v Karlových Varech, ale i pražské letiště. Kromě těchto dvou strojů je majitelem i dalších menších letadel včetně dvou kategorie ULL. Rovněž je vlastníkem typových zkoušek na příslušné letouny. Nalétáno má dosud přes 6000 hodin.

Když už si člověk pořídí pro svojí potřebu velké dopravní letadlo, musí ho mít kde parkovat. Platí si tak stání na nějakém letišti. John Travolta šel poněkud jinou cestou. Pořídil si rovnou celé letiště, i když pořídil, to je nadnesený pojem. Zakoupil si pozemek nedaleko města Ocala na Floridě, kde se nachází areál Jumbolair Estates Aviation, jehož součástí je
privátní neveřejné letiště - Greystone Airport. Na něm je dvojice vzletových a přistávacích drah, RWY 18/36 je osvětlena, má pevný asfaltový povrch a její parametry jsou 2301x64m, travnatá RWY 9/27 je dlouhá 1109m a široká 30m.


Letiště značené FAA coby LID:17FL nabídlo herci ideální podmínky pro uskutečnění jeho snu. Od ranveje nechal upravit pojížděcí dráhu až ke svému novému domu. Toto však v roce 2005 způsobilo problém, kdy se v rámci soudního sporu podařilo některým vlastníkům dalších pozemků v areálu zabránit nejen Travoltovi v přístupu na RWY. Spor byl vyřešen odkoupením zbývajících pozemků za jinou než tržní hodnotu majiteli letiště a tak se mohlo začít opět létat.


Samotný dům rodiny Johna Travolty je postaven přesně dle jeho představ. Ty zněly, že musí vypadat jako letištní budovy. O nebývalý projekt se postarala architektka Dana Smithová. Celý interiér rezidence nazvané Jett-Bleu dle dětí Johna Travolty a jeho manželky Kelly Prestonové je laděn v leteckém stylu. Z baru koukáte přímo na „plochu“, kde jsou odstavená letadla, na zdech vidíte nejrůznější obrazy a fotografie s leteckou tématikou, nechybějí ani vrtule coby funkční větráky na stropě. Nezbytností je i veliká spousta modelů letadel.

 


Jedním z hercových požadavků na architekturu byl výhled na venku stojící letadla z pokud možno všech místností, orientovaných směrem k nim. Zajímavostí je i parkování letadel, připomínající malý terminál. O tom, že je na střeše domu výstupek, co se podobá řídící věži letiště, je zbytečné mluvit.

Celý dům tak spíše než honosnou rezidenci, na jaké jsou lidé u celebrit zvyklí, připomíná areál menšího regionálního letiště. Dle slov herce to byl záměr a on je nesmírně rád, že se mu to ve spolupráci s architekty a designéry podařilo doladit k dokonalosti a mohl si tak před devíti lety začít plnit svůj celoživotní sen. Nehledě na fakt, že dům skutečně jako letištní terminál částečně funguje.

Snímky Travoltova unikátního zhmotněného snu v podobě obývacího letištního terminálu si můžete prohlédnout na mnoha webových stránkách či virtuálních galeriích.

 

Foto: John Travolta website/FB




Související kategorie

Komentáře



pepe - nepřihlášený host
03.09.2013 02:34
dane, dane...

chlapce, ty si cvok... ked si hotovy a vydrzis o 9 mesiacov viac, alebo menej, to uz je skoro uplne jedno, prachy dokazu vselico, ale urcite nie zazraky. toť vsjo

kk - nepřihlášený host
02.09.2013 21:11
Jen pro řesnost

Podle JT, Jett nezemřel na rakovinu, ale během dovolené, bezprostředně po úrazu hlavy při pádu v koupelně, zřejmě vyvolaném neurologickým záchvatem, který JT spojuje s Kawasakiho chorobou (zánět výstelky žil, zřejmě imunologického původu). Je to prostě lidská tragedie a je poněkud cynické to poměřovat z pohledu majetnosti rodičů.

JGR - nepřihlášený host
02.09.2013 07:59
Leteckej nadšenec

jsem taky leč nedisponuju tolika chechtáky. Ale plánuju letovej simulátor A320 :-)

01.09.2013 22:25
testone

Zemřel téměř o 9 měsíců později než by bylo pro "chudáky" běžné, to vůbec není při klání s tak silným soupeřem jako je rakovina špatné...

testone - nepřihlášený host
01.09.2013 17:09
peníze

Dan: Že by třeba Stevu Jobsovi nezbývalo na léčení?

KISS - nepřihlášený host
31.08.2013 23:31
Syn Jett

Jen tedy pro přesnost doplním, že jeho syn Jett (!!!) zemřel v šestnácti letech. Byl autista a trpěl Kawasakiho chorobou. Ještě jednou zdůrazňuju, že jsem nechtěl tohle rozebírat, pouze je Travolta ten poslední, se kterým bych měnil, byť by ten dům byl sebekrásnější.

KISS - nepřihlášený host
31.08.2013 23:21
Blábol ano. Ale čí.

Nechtěl jsem tu rozvířit jakoukoliv debatu na dané téma, reagoval jsem pouze na ten první příspěvek, že peníze dokáží divy. Nic víc, nic míň. Ale Dane, tuhle kravinu jste opravdu nemohlů myslet vážně, že ne?

31.08.2013 22:34
Populistický blábol...

...o zdraví od KISS. Právě zdraví si za peníze (máš-li jich dost) můžeš koupit, stejně jako všechno.

kk - nepřihlášený host
31.08.2013 22:13
Já myslím...

...že i takové komentáře mají smysl. Nevím, co postihlo jeho dítě/děti, ale takový je rub a líc života. Lesk a bída JT. Přeji mu ty jeho krásné, drahé hračky a soucítím s ním v jeho soukromých tragediích. Je to takové mnohem plastičtější, než cítit jen "nefalšovanou závist".

Petr B - nepřihlášený host
31.08.2013 17:31
KISS-ovi

Naprosto zbytečný komentář, nezlobte se na mě. To by přeci "vyměnil" úplně každý, tak proč to vytahovat zrovna u něj? OK, leccos zažil, stejně jako spousta lidí, kteří mají mnohem méně, ale stejně by "vše, co mají" vyměnili za zdraví členů rodiny.

Celkem 17 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace