Aero India 2013 očima návštěvníka

Měl jsem tu možnost navštívit leteckou show Aero India, která se konala ve dnech 6-10.2.2013 na letecké základně Yelahanka poblíž indického Bangalore. Tato návštěva byla zajímavá nejen svou obsahovou částí, vystavenými letouny a letovými ukázkami, ale i samotnou organizací a atmosférou.

Na úvod trochu faktů o této letecké show. Letošní ročník byl devátý, přičemž první byl uskutečněn v roce 1996. Další proběhly v letech: 1998, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009 a 2011. Organizátorem této přehlídky je indické Ministerstvo obrany ve spolupráci se společností DRDO (Defence Research and Development Organisation), dále Department of Space a Union Civil Aviation Ministry. Postupem času nabývalo Aero India na významu a počet vystavovatelů se pohybuje ve vysokých číslech (například v roce 2013 se objevilo 607 vystavovatelů). Svým zaměřením je Aero India spíše o vojenské technice, následuje civilní letectví a vesmírný program.

Nyní zpátky k návštěvě. Vše začalo v Indii sháněním vstupenek přes Internet. Bylo možné je zakoupit přes web – tato procedura vyžadovala doložení osobních údajů, pro cizince pasů, a nahrání fotografie. Po zaregistrování a zaplacení částky 30 USD přišla sice do e-mailové schránky zpráva, ale kupodivu v ní nebyla vstupenka k vytištění, ale jen shrnutí údajů vložených na Internet. Vyzvednutí vstupenky bylo nutné provést osobně, na jedné ze dvou adres v Bangalore. Vypravili jsme se tedy automobilem na adresu jakési banky, která měla lístky vydávat, ale náš řidič nebyl schopen budovu najít, ač jsme znali ulici i číslo domu. Po dlouhém bloudění se konečně banka objevila a my ke svému překvapení zjistili, že informace z Internetu byla mylná, a lístky se zde nevydávaly. Museli jsme se vypravit tedy na Yelahanku a vyzvednout si lístky tam. Již samotný příjezd k základně byl hororem, organizace naprosto chaotická, pořadatelé prakticky nic nevěděli, a tak jsme se museli sami probojovat do kanceláře, kde bylo možné vstupenky vyzvednout. Vystáli jsme prostorově krátkou, ale časově velmi dlouhou frontu a byli svědky vášnivých výměn názorů mezi návštěvníky a pořadateli, kteří u některých vyžadovali znovu registraci a vyplnění jakéhosi dokumentu. Kromě toho spadl onen registrační systém a pořadatelé chtěli poslat všechny návštěvníky na jinou bránu, se slovy, že tam systém určitě poběží. Po nás naštěstí skoro nic nechtěli, odbavující personál začal tisknout lístky a pak nám je konečně předal.

V den návštěvy (10. 2. 2013) jsme se s kolegou vypravili z Bangalore hodinu před začátkem show a dorazili na obrovské parkoviště u brány 5. Zde jsme museli zaparkovat a pokračovat pěšky ke vstupním branám, opatřeným ostrahou a bezpečnostními rámy. Ze zakázaných předmětů (batohy, jídlo, pití, elektronika) jsme pronesli naprosto všechno a dostali se tak do areálu vojenské základny. Zde bylo nutné vyčkat na shuttle bus, který odvážel návštěvníky k místu dění. Již samotná jízda totálně přeplněným autobusem byl silný zážitek, a nástup do autobusu připomínal jeho zteč.

Stanoviště shuttle autobusů, které vozily návštěvníky z parkoviště na základnu Yelahanka

Když jsme konečně dorazili na místo určení, uviděli jsme nepředstavitelnou masu lidí, nekonečný průvod, který směřoval k výstavním halám a venkovním plochám. Naší pozornost okamžitě upoutal KC-135 v barvách USAF (reg. 62-3561) a vedle něj stojící C-17 Globemaster USAF (reg. 55149), sice za plotem, ale v parádním světle. Bohužel jsme zjistili, že nás ochranka nepustí přímo k plotu, a tak vzniklo několik fotografií poloilegálně, než jsme byli ochrankou vyhnáni.

KC-135 USAF

V tu dobu skončila exhibice nám velmi dobře známého teamu The Flying Bulls z České republiky. Jejich show byla jako vždy strhující a bylo opravdu zábavné sledovat nadšení místních diváků, kteří se projevovali velmi emotivně a při všech kouscích užasle vzdychali.

The flying bulls team při exhibici

Krátce poté se dal do pohybu C-17 Globemaster, najel na runway a „rychle a zběsile“ odstartoval k modré obloze. Předvedl několik velmi efektních průletů a zatáček, průlet s otevřeným podvozkem a po několika minutách opět dosedl na dráhu. Naprosto úžasným kouskem bylo zabrzdění, kdy se tento obří kolos zastavil doslova na pár metrech. Piloti pak předvedli skvělou podívanou, kdy se reverzující C-17 rozjel poměrně hbitě dozadu. V tento moment jsme už křičeli nadšením všichni. Globemaster pak pojížděl směrem k nám a nakonec zastavil přímo před námi.

C-17A USAF

Režie show byla skutečně dobrá, a pořád se něco dělo. Jedna ukázka navazovala na druhou a tak, jakmile C-17 dosedl, do vzduchu vzlétly čtyři indické helikoptéry Dhruv (vyrobené státním podnikem HAL: Hindustan Aeronautics Limited), a po nich exhibice indických armádních letounů Dassault Rafale nádherného SU-30 MKI a dalších strojů.

HAL-Hindustan Aeronautics Limited – vrtulníky Dhruv

Pomalu jsme se přesunuli ke statickým ukázkám, kde nás zaujal mimo jiné Falcon 900LX (reg. F-WWVJ) nebo Dornier 228 Coast Guard (reg. CG-772).

Dornier-228 Coast Guard

V další části jsme mohli vidět třeba ruský armádní IL-76MD (reg. RA-76713), indický C-130 Herkules (reg. KC-3806). Chtěli jsme se jít podívat i na Su-27 skupiny „Russkie Vitjazi“, ale tato část byla bohužel uzavřená, a tak jsme se mohli pokochat „jen“ letovou ukázkou. Z vrtulníků zaujal indický LCH (Light Combat Helicopter), ve dvou efektních zbarveních.

LCH-Light Combat Helicopter

Po několika hodinách sledování jsme se rozhodli občerstvit ve Food Courtu – plátěném stanu, kde se dalo zakoupit jídlo a pití. Ačkoliv tato oblast nesouvisí s letadly, dovoluji si přidat jeden obrázek pro navození atmosféry.

Food court

Poté jsme se vypravili do jednotlivých výstavních hal, což vyžadovalo opravdu odvahu, protože se dovnitř i ven tlačil poměrně násilně dav lidí a byl zde obrovský zmatek. Návštěvníci se hrnuli dovnitř, atakovali stánky jednotlivých vystavovatelů a brali veškeré propagační materiály hlava nehlava.

Tlačenice ve výstavních halách

Nám se nejvíce líbily modely letounů jednotlivých výrobců letadel, parádní ukázku měl ruský United Aircraft Corporation, který zastupoval a vystavoval např. Su-100 Superjet, projekt MS-21, nebo třeba Mig, Su, Jakovlev. Nutno říci, že klimatizované haly byly zároveň jakousi oázou, kde se dalo ochladit v horkém dni, ale vzhledem k tlačenicím jsme je raději prošli a vrátili se ven.

Stánek ruské United Aircraft Corporation

Maketa letounu Rafale na stánku společnosti Dassault

Letové ukázky se několikrát opakovaly, s dokonalou, precizní choreografií, takže jsme si počkali znovu na C-17, zejména její start, přistání a couvání na reverzy. Krátce po ní jsme pořídili posledních pár snímků a vypravili se raději zpět na shuttle bus, nechtěli jsme čekat na konec celé show, až se všichni vypraví směrem zpátky. I hodinu před koncem show jsme měli problém se dostat ven, zejména pak později z parkoviště, kde se vytvořila neuvěřitelná zácpa.

Celá akce byla velmi silným zážitkem, jak bylo v úvodu uvedeno, nejen svým obsahem, ale i tím, že probíhala v tomto, pro nás exotickém prostředí. Člověk se zde musel přizpůsobit různým procedurám, byrokratickým zmatkům a pohybu v obrovské mase lidí. Trochu nám sice chyběly civilní stroje, ale tato přehlídka byla o něčem jiném, i tak se ale jednalo o krásný den ve společnosti zajímavých letadel.

Doplňující info: (www.aeroindia.in, www.wikipedia.com)




Související kategorie

Komentáře



Dave HL - nepřihlášený host
29.03.2013 08:40
IL-76

IL-76 tam přece byla... Akorát statická...

DHL

Pene - nepřihlášený host
28.03.2013 04:04
10.2.

Tak to jsem tam potil krev ve stejný den. Táhnul jsem takovou dálku v očekávání nějaký starší ruský techniky a ono letos prdlajs. V týdnu tam byly alespoň nějaký IL-76. Docela zklamání .... Ale aspoň jsem se hezky spálil ! :o)

27.03.2013 08:37
makety

ty makety ruskych stihacek chci na Vanoce!!! Jezisku, pls :))))

Dave HL - nepřihlášený host
26.03.2013 11:31
komenty

Zdravím,

je možné, že jsme se potkali, ale záleží kdy? Já byl 10.2.2013.

Díky za komenty!!

DHL

Pene - nepřihlášený host
23.03.2013 18:20
Nepotkali jsme se .... ?

www.pene.rajce.idnes.cz/Aero_India_2013/ :o)

23.03.2013 00:06
...zajimave...

Prima clanek, clovek aspon vidi jak to chodi jinde. Diky.

Vašek - nepřihlášený host
22.03.2013 15:17
Dobrý Článek

Dobrý článek a pěkné fotky.


Za 1

Celkem 7 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace