Pozor bomba!

Může být velkou legrací zvednout telefon, vytočit číslo a do sluchátka říct, že kdesi je položená bomba. Mnoho lidí už o něčem takovém slyšelo, ale jen málo kdo může říct, že tento žert zažil. Mezi ty, kdo jej opravdu pocítili na vlastní kůži a mohou ho dostatečně ohodnotit budou patřit bezesporu ti, kteří se z jakýchkoliv pohnutek ocitli na pražském letišti v neděli 2.června 2002 v 13.30 hodin. Během dopoledne tohoto inkriminovaného dne se totiž na policejním telefonním čísle 158 ozval volající s tím, že kdesi v letištní hale se nachází 5 kg výbušniny, která má explodovat ve 14.00 hodin. Asi se náramně bavil, ale netušil jakého molocha svým stupidním žertem vypustil.

Jistě mi dáte za pravdu, že někde musí existovat přesné pokyny co v takovém případě dělat a koho a hlavně kam zavolat. Myslím si, že v ten inkriminovaný den se asi ztratily. Dle zdravého rozumu je jasné, že prvotní je organizovaná evakuace ohrožené oblasti. V ten moment se spustil řetěz chaosu. Cestující byli rozhlasem informováni, že mají neprodleně opustit letištní halu. Stohlavý dav pasažérů se vyhrnul před halu a srotil se na pouhých 10 metrů od vchodů. Hala se sice vyprázdnila, ale ostatní, co dělají na ploše pracovali se stejnou intenzitou dál. Teprve ve 13.45, tedy čtvrt hodiny před avizovaným výbuchem dostali všichni pracovníci letiště pokyn vyjít také před halu. Houfy letištního personálu, dohadující se o co jde se daly na pochod k východům a cestou potkávali skupiny, které ještě o pokynu evakuace nevěděli.

Letiště se tedy vyprázdnilo, ale nelogika chaosu pracovala na plné obrátky dál. Pod teplým poledním sluncem se na parkovištích velmi blízko letištní budovy z kovu, betonu a skla vytvořil několikasethlavý dav vesele se bavících lidí všech národností a barvi pleti. Na to, že kdesi ve vzdálenosti 10 až 20 metrů je položeno 5 kg výbušniny, to vypadalo jak o prvního máje, nebo jak kdosi vtipně poznamenal "jak o podnikovém pikniku". Nutno říct, že na tom byli lépe než další asi stovka pasažérů v letadlech odstavených na odbavovacích stojánkách letiště. V 15.30 byl celý tento organizovaný chaos odvolán a pozvolna se obnovil pravidelný provoz.

Jestli víte komu poděkovat řekněte, neboť to byl jen planý poplach. Umím si totiž dost dobře představit co by způsobily od výbuchu letící části skla a kovu mezi slunícími se nic netušícími lidmi.

Autor: LP



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace