Největší letadlová loď na světě

Bude tomu již bezmála deset let, kdy jsem se díky svému povolání leteckého mechanika dostal na jedno letiště, které na mě zanechalo ohromný dojem a vždy se na něj velmi rád vracím. Toho dne měla IL-62M reg. OK-JBI společnosti Air Prague (je to opravdu dávno, Bemoair, Espe Air, Terrex a Cargo Moravia opravdu odvál čas) namířeno do řecké Kerkyry na ostrově Korfu. Po letu, dlouhém asi 1 hodinu a 40 minut se objevilo panoráma ostrova s horou Pantokrator, pobřežím a městem Kerkyrou s přístavem a starou pevností. Po krátkém okruhu s neskutečně nízkým přeletem města se velmi rychle objevila dráha obklopená z podstatné části vodou.

Nízký průlet nad městem Kerkyra

Poté následovalo přistání.

Konečné přibližení k dráze letiště Kerkyra

Dráha nemá z větší části pojezdovou dráhu a na konci je otočka.”Tak teda na letadlovce jsem ještě nepřistával”, okomentoval velitel letadla přistání. Všude okolo byla opravdu voda. Pojížděli jsme zpět po dráze na stojánku. Právě odlétal Boeing 727 Bemoairu a odbavovací plocha byla až na B727 Olympic prázdná.

Plocha letiště Kerkyra

Během našeho, asi hodinového pobytu, přistál již jen Antonov 24 Balkan. Po nahození motorů a pojíždění ke vzletu jsem narazil na další specialitu. Konec dráhy je jen pár desítek metrů od rušné křižovatky, na které když startuje letadlo naskakuje ve všech směrech červená. Neposlušné, nebo spíš zvědavé, řidiče vyhání policie.

Křižovatka se semafory u konce dráhy

Plný výkon, vzlet, a nevíte, co sledovat dřív. Před vámi je v ose dráhy ostrůvek s kostelíkem, po obou stranách kopce a hotely. Startujete údolím a navíc ještě nad moře.

Po své první návštěvě jsem se rozhodl, že tu strávím dovolenou i s rodinou a přes Atény jsme se s Olympic Airways dostali bez problémů na ostrov. Letěli jsme s B737-200, žena i děti spaly. Vzbudil jsem je až na finále. Letadlo ve vzduchu, vpravo kopec plný hotelů, z jejich teras ho pozorují lidé.

A z těchto teras je možno pořizovat opravdu snímky nevšední: Jedná se o hotely v pravé dolní části horního obrázku. Dostal jsem trochu vynadáno, že jsem je vyděsil, ale tři týdny na Korfu předčily naše očekávání. Jen pro ilustraci, na následujícím obrázku je místo, kde se dá opravdu koupat.

Jedno z míst na koupání

Je tam jen pár lidí, jen ho najít. Nakonec, kdo si chce přečíst něco o Korfu, ať si vezme knížku “O mé rodině a jiné zvířeně” od Geralda Durella, kde se dozví víc. Pod záminkou prohlídky kostelíka na ostrově, jsem vytáhl rodinku na letiště. Procházka po molu, které vede přes celý záliv, mě umožnila zhotovit tento nevšední snímek přistávajícího Boeingu 737 Olympic Airlines.

V pozadí můžete vidět právě terasy hotelů, o kterých se zmíním později a které správného spottera zajímají nejvíc. Start Tupolevu 154 z vody je také velmi impozantní.

Start TU-154

Na letišti jsou bázováné dva Dromadery řecké armády, které se používají jako vodní bombardéry. Nevím, nevím, jednou jsme viděli požár kopce a Dromadery asi tři hodiny udržovaly oheň, než přijelo dostatek pozemní techniky, která požár zdolala.

Hašení požáru na Korfu

Teď to hlavní, fotografování na tomto letišti je bez problémů a že stojí za to, dokládají snímky z terasy jednoho z hotelů (níže).

Na dalším snímku můžete vidět celkový pohled na finále dráhy se světelnou řadou a dříve již popisovanou lávkou, která je volně přístupná. V pravé části snímku vykukuje točna na konci dráhy.

Ještě zmínka o směrech, odkud se přilétá. Je to buď přímo přes město, kdy letadlo můžete vyfotografovat v klidu při otáčení na konci dráhy (Boeing 757 Excel Airways) nebo jak je patrné ze snímku B737-800 Travel Service, při přistání od moře, kdy musíte být pohotovější. Je to tak blízko, že vám bude stačit i 135mm objektiv. Na posledním obrázku vidíte výstavbu dalších stojánek. Tento snímek je z července 2005, tak si pospěšte, ať letadlovku ještě stihnete. Je to kousek a pomalu nám ji obestavují betonem.

Autor: PP



Související kategorie

Komentáře



vašek - nepřihlášený host
19.08.2005 23:40
nazdar igino

čauky igino, ty náš malý skyflyi kupodivu jsem nalezl tvůj nezbedný slovenský čenich velmi brzo. musím uznat že takovou přistávací plochu jsem ještě neviděl těpic v práci v úterý vašek

Jan Vodrážka - nepřihlášený host
29.07.2005 18:20
LGKR/CFU

Můžu se jedině připojit k pochvalám, které zde již zazněly. Na dobrou radu kamaráda jsem se tam s ním letos vydal a přivezl jsem si plno nádherných záběrů. Něco málo je k vidění na http://www.flightlevel350.com , kam občas přispívám. Určitě ještě letos nebo příští rok tam musím zaletět a dotočit to, co jsem nestihl. Takže možná brzy nashledanou někde v okolí letiště Ioannis Kapodistrias.

skyfly - nepřihlášený host
29.07.2005 15:12
LGKR

Vrátil som sa z Corfu, doporučujem západné pobrežie-Agios Gordis ( nie Ag.Georgios )
Pokial ide o letisko LGKR je to paráda a každý spotter či fanúšik lietania bude nadšený a spokojný, ale pozor-lieta sa tam hlavne v piatok, sobotu a pondelok , ostatne dni možete ležať na pláži :-)

MartinS - nepřihlášený host
29.07.2005 08:57
Ještě jeden tip na dovolenou

Spotersky příjemné jsou taky Kanárské ostrovy, zejm. ostrůvek La Palma. Letovisko Los Cancajo je asi 2.5 km od lretiště, nad letištěm je vybudovaná vyhlídka, lavičky, ideální místo na večerní vycházky, líbilo se i manželce.
Co se týče provozu, létají "bohužel" zejména pěkně zelená ATR-72 Binter Canarias, kolem poledne je A320 do Madridu a pak co tam zachrání chartery.
Když se vám nechce chodit na letiště, dá se pozorovat starty z matrace na moři, je to takové nenamáhavé.

Ivan z Plzně - nepřihlášený host
27.07.2005 14:13
Ano,je to skutečně nádhera !

Mohu jen potvrdit vše,co bylo o tomto letišti a jeho okolí napsáno.Byli jsme tam dvakrát,hezčí vzpomínky jsou na první pobyt,kdy jsme byli ubytováni v Barbati,(cca 4 km od letiště v Kerkyře,hl. městě ostrova Korfu) ve studiu Kostas,odkud přímo z postelí byl nádherný výhled nejen na celý záliv,ale zejména ve večerních hodinách na letadla,která po startu točila přímo naproti letovisku Barbati.Z Pantokratoru,(myslím že výška je 998 m/n.m.)kam jsme si udělali výlet na skůtru,byl překrásný pohled na téměř celý ostrov,ale nás pochopitelně nejvíce zaujala úzká světlá "nudlička",z níž co chvíli startovalo z té výšky a dálky jakoby miniaturní letadélko.Každému vřele doporučuji,na terasách nad otočkou dráhy,která je skutečně,tak jak patrno z fotografie, kolem dokola obklopena mořem,jsem natočil velmi zdařilé záběry. Prostě paráda,nezapomenutelné !

Foxx - nepřihlášený host
26.07.2005 23:19
kerosin od channela

jasně že nesmrdí, ale vysvětli to partnerce :-)

Pan Am - nepřihlášený host
26.07.2005 23:09
pan\_am@centrum.cz

Pěkný článek.

Pokryškin - nepřihlášený host
26.07.2005 17:17
Ale no tak, milý Foxxi...

cožpak spálený kerosen smrdí??? Já osobně neznám na světě lepší vůni:-))

Foxx - nepřihlášený host
26.07.2005 16:18
dovča

No jo , last minute na corfu , jenom se bojím že bych víc smrděl kerosenem než opalovacím krémem :-)

šmaky - nepřihlášený host
26.07.2005 11:24
hezké

Je to zajímavé a hlavně hezké okolí.Myslím,že taková dovolená stojí za to.Málo se vidí,aby se letadla dala fotit z obýváku.

Celkem 10 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace